Välkommen med din fritidsbåt till Göta kanal!

Att åka Göta kanal med fritidsbåt är ett fantastiskt sätt att spendera sin semester på. Runt de otaliga krökarna väntar nya naturupplevelser utöver det vanliga, oavsett om du reser under högsäsong eller för- och eftersäsong. Glid fram och njut av vad aktörerna längs kanalen har att erbjuda - det finns något för alla! Har du ingen egen båt, finns flera dagsturer & kryssningar samt hyrbåtar att boka.

Boka här!

 

Farledens öppettider 2024

Försäsong
7 maj - 12 juni

Högsäsong 
13 juni - 15 aug

Eftersäsong
16 aug - 28 sept 

 

Korta kanalfakta

Antal slussar: 58
Längd: 19 mil, varav 8,7 mil grävd kanal
Högsta punkt: 91,8 m

 

Maxmått för båtar 

Längd: 30 m
Bredd: 7 m
Djupgående: 2,82 m
Höjd: 22 m
Maxfart: 5 knop

Fritidsbåtar på Göta kanal

20% rabatt på högsäsongsbiljetter

Boka tidigt - få rabatt

Visst längtar du lite efter sommaren? Det förstår vi mycket väl! För dig som vill säkra sommarens resa redan nu, har vi ett erbjudande med 20% rabatt på högsäsongsbiljetter för fritidsbåtar.

Ange koden Båtsommar24! när du bokar resa innan 26 mars så har du semestern klar och kan börja räkna ned dagarna. 

 

Boka här!

Båtgäster vinkar

bara under black friday

Boka Göta kanal till kampanjpris!

Äntligen öppnar bokningen av 2024 års kanalbiljetter. Det firar vi med 25 % rabatt på högsäsongsbiljetter om du bokar under Black Friday. 
 

Läs mer & boka 

Olika sätt att resa på Göta kanal

Högsäsong

Under högsäsongen håller kanalen öppet alla dagar kl. 9-18, och du reser i din egen takt. Ingen förbokning behövs och du väljer själv i vilka av våra 21 gästhamnar du stannar. 5 nätter i varje gästhamn du passerar ingår i kanalavgiften.

Den här säsongen passar bäst för dig som har gott om tid och gärna njuter av att ta dagen som den kommer. Hela resan från Sjötorp till Mem, eller tvärtom, tar cirka 6-8 dagar.

För- och eftersäsong

I början och slutet av sommaren är det för- respektive eftersäsong på Göta kanal. Då går all trafik i konvojer enligt fasta färdplaner och resan från Sjötorp till Mem, eller tvärtom, tar 5 dagar. Konvojerna avgår 3 dagar per vecka, och plats måste bokas minst 5 dagar i förväg. Därför kallas de här delarna av säsongen ibland för bokningssäsong. 

Har du köpt ny båt och är i behov av transport till hemmahamnen är det här den perfekta säsongen. Du får uppleva Sveriges mest klassiska båtresa, samtidigt som priset är lägre och passagen går snabbare än under högsäsongen.

Ännu snabbare går resan om du väljer biljetten Göta kanal Express. Då reser du genom hela Göta kanal på endast 3 dagar. Du får dessutom välja startdatum helt fritt. Det är en relativt krävande resa, men idealisk för dig som vill transportera din båt snabbt.

Hela Göta kanal - klassikern

Att åka hela Göta kanal är en riktig klassiker, något typiskt svenskt och en dröm för många. Andra har resan som tradition och gör den varje år. Göta kanal går från Sjötorp vid Vänern till Mem i Östersjön, eller omvänt. Vill du börja eller sluta din resa i Göteborg, för att korsa hela Sverige, behöver du även köpa till en biljett för Trollhätte kanal som drivs av Sjöfartsverket.

Under för- och eftersäsong tar resan 5 dagar enligt en fast färdplan. Hur lång tid resan tar under högsäsongen beror på den aktuella trafiksituationen på kanalen, räkna med minst 6-8 dagar. Ska du även resa Trollhätte kanal behöver du lägga till ytterligare 3-4 dagar.

Delsträckor - lite kortare kanalresor

Vill du inte gå hela Göta kanal kan du välja att endast resa en av våra 3 delsträckor. Det här passar dig som vill traila din båt hit och göra en kortare resa, eller dig som redan har din båt i någon av sjöarna längs Göta kanal.

Sjötorp - Karlsborg
På den här sträckan finns kanalens högsta punkt, 91,8 meter över havet, och den alldeles speciella Spetsnäskanalen. Under för- och eftersäsong tar sträckan 2 dagar och under högsäsong 1-3 dagar.

Motala - Berg
Upplev slusstrappan i Borenshult, slusstrappan i Berg och långkanalen - en 2 mil lång sträcka utan en enda sluss. Under för- och eftersäsong tar den här sträckan 2 dagar och under högsäsong 1-3 dagar.

Norsholm - Mem
Resan från Norsholm tar dig under E4:an och vidare mot Sveriges kanske bästa glassrestaurang, Smultronstället i Söderköping. Under för- och eftersäsong tar den här sträckan 1 dag och under högsäsong 1-2 dagar.

 

Miniresan

Vill du prova på hur det är att resa på Göta kanal, och kanske slussa för första gången. Miniresan är ett specialerbjudande som går att boka under högsäsongen för fyra speciellt utvalda sträckor, alla med sin unika karaktär och charm. Förutom kanalresan ingår 3 gästhamnsnätter i biljetten.

Välj mellan:
• Sjötorp - Lyrestad
• Karlsborg - Vassbacken
• Motala - Borensberg
• Mem - Söderköping

Eget upplägg - när du vill anpassa resan själv

Göta kanal Eget upplägg är en tjänst för dig som vill göra ett individuellt upplägg av kanalresan under för- eller eftersäsong, och inte följa den fasta färdplanen.

Om du vill stanna i en annan gästhamn än den som ingår i färdplanen eller göra ett längre uppehåll i någon av sjöarna hjälper vi dig med ett eget upplägg.

Hör av dig till oss och beskriv ditt behov så återkommer vi med ett pris och förslag på färdplan som passar just dig.

Kontakta oss

 

Båt slussar i Sjöslussen

Bra att veta

Inför din resa på Göta kanal

Bild på SkepparGuider

SkepparGuiden 

När du checkar in på din resa får du en SkepparGuide av slussvärden tillsammans med dina servicekort. Där står det mesta du behöver veta inför och under din resa på Göta kanal.

Vill du läsa den redan innan du kommer hit, går den att beställa hem mot portokostnad i samband med att du köper din biljett. Du kan också bläddra i den online om du föredrar det. 

 

SkepparGuide

Bra att veta

Information att ha med på resan

Vanliga frågor

Praktisk information

Trafikinfo via SMS

Under högsäsongen kan du hålla dig uppdaterad om den aktuella trafiksituationen på Göta kanal 
genom att anmäla dig till Trafikinfo via SMS. Där informerar vi om det är stopp vid någon bro eller sluss på grund av tekniska fel eller andra händelser som påverkar trafiken. 
 

Starta tjänsten - sms:a 
TRAFIKINFO till 72323

Avsluta tjänsten - sms:a 
STOPPA TRAFIKINFO till 72323

 

Sjökort för Göta kanal

I kanalkontoren vid Göta kanals entréer i Sjötorp och Mem finns två olika Båtsportskort som täcker Göta kanal till försäljning. Dessa kan du även köpa till i samband med din bokning och få hemskickade innan resan. 

Båtsportskort, Göta kanal och Trollhätte kanal, Mem-Göteborg. Sjöfartsverket.
Täcker sträckan Mem-Göteborg, hela Vättern samt södra delen av Vänern. Innehåller även en separat kanal- och gästhamnsbeskrivning med flygbilder på gästhamnarna i Göta kanal och Vättern samt kanalbeskrivning för Trollhätte kanal. 

Båtsportskort nr 8, Göta kanal & Trollhätte kanal. Tvåspråkig svenska/tyska. Nautical Publications. 
Täcker sträckan Mem-Göteborg inklusive passagen över Vättern och Vänern. Innehåller sevärdhetsbeskrivning. 

 

Färdplaner under för- och eftersäsong

Under för- och eftersäsong går all trafik på Göta kanal i konvojer enligt fasta färdplaner. Färdplanen för just din resa får du i samband med att du bokar din biljett. Men du kan även se dem här: 

Göta kanal 5 dagar            Göta kanal Express 3 dagar

 

 

Kundklubben Slusstrappan

Kundklubben Slusstrappan är till för dig som går Göta kanal med egen fritidsbåt. Du får ta del av nyheter och erbjudanden och kan få rabatt på kanalresan redan andra året du reser. Medlemskapet är självklart kostnadsfritt.

Läs mer...

 

Allmänna villkor & sjötrafikföreskrifter

För resa på Göta kanal gäller Sjötrafikföreskrifterna i TSFS 2019:140 samt AB Göta kanalbolags Allmänna villkor. Observera att dessa endast gäller för resa på Göta kanal, Mem-Sjötorp eller omvänt. För resa på Trollhätte kanal gäller Trafikverkets regler.

TSFS 2019:140          Allmänna villkor

 

Skador under resan

Ibland händer det som inte ska hända. Här kan du läsa mer om vad du ska göra om det inträffar en skada under din kanalresa. 

Läs mer...

 

 

Avbrottsförsäkring

Ibland sker oväntade problem under en resa som gör att du tvingas avbryta den. Du kan därför teckna vår avbrottsförsäkring, som träder in om du tvingas avbryta resan på grund av att båten går sönder. Om olyckan skulle vara framme, kan du mot en självrisk om 500 kr få en ny, likvärdig, resa så att du kan komma tillbaka igen och uppleva Göta kanal. Du tecknar avbrottsförsäkringen i samband med din bokning. 

 

Båt- & marinservice

Behöver du hjälp med något på din båt under resan? Här hittar du de som kan hjälpa dig. 

Läs mer...

 

Fiske i kanalen

Att fiska i Göta kanal är en mysig upplevelse, men det finns vissa regler som är viktiga att följa. Du kan läsa mer om dem här:

Läs mer...

Trailerramper

AB Göta kanalbolag har i stort sett inga egna trailerramper, men det finns ett flertal ramper längs kanalen för den som vill lägga i eller ta upp sin båt.

Läs mer..

Var kan man tanka?

Drivmedel längs Göta kanal

Vilken väljer du?

Göta kanals gästhamnar

Selected filters:

Bra att veta

För dig som vill resa vidare

Ska du resa hela vägen till eller från Göteborg,
eller vill du kanske göra en avstickare in till Linköping och Kinda kanal?

Visningsbild Livet i 5 knop
Mit der Segelyacht quer durch Schweden

Mit der Segelyacht quer durch Schweden

Sönke Roever hat 80.000 Seemeilen Erfahrung auf dem Buckel und segelte von 2007 bis 2010 zusammen mit seiner Frau Judith um die Welt. Außerdem ist er Gründer von BLAUWASSER.DE und mit seiner Frau Judith und Kindern regelmäßig auf der Gib'Sea 106 - FLÄSTER unterwegs. Lesen Sie hier seinen Artikel über das Reisen auf dem Göta Kanal.

Zum Artikel