Boka aktiviteter & upplevelser
Boka paketupplevelse
Köp kanalbiljett

vad ska du göra på semestern?

Båtutflykter & Båtsemester

Alla med egen fritidsbåt känner nog igen sig i att man oftast bara ger sig ut till samma smultronställen år efter år. För många tryter fantasin när det kommer till att ge sig ut på längre båtutflykter, eller spendera större del av semestern i båten. Vi har därför satt ihop lite olika förslag på både båtutflykter och båtsemestrar i, och i närheten av, Göta kanal. 

För dig som bor i Stockholm eller Göteborg, är det egentligen inte långt att göra en utflykt till Göta kanal med din båt. Eftersom kanalen är 19 mil lång, kan du lätt spendera några av semesterdagarna med båten på kanalen. 

För dig som redan bestämt dig för att resa på Göta kanal, vill vi även tipsa om att förlänga din vistelse på någon av de större sjöarna Vättern och Vänern. Där finns många öar och mysiga hamnar att upptäcka, även om de inte direkt hör till kanalmiljön. 

 

Boka kanalbiljett!          Läs mer...

 

var reser du ifrån?

Göta kanal är nästan alltid nära

 

Segelbåt på väg in i Göta kanal

Drömmer du om att segla på Göta kanal?

Drömmer du om att segla Sveriges blå band från öst till väst, eller tvärtom? Du är inte ensam! Många är de som har just denna klassiska resa på sin bucket list. I de grävda delarna, alltså i själva kanalen, är det inte tillåtet att sätta segel men sjöarna där emellan bjuder på fin segling.

För den som vill ta en paus från kanalen med sina slussar och broar, går det att hitta många vackra naturhamnar att lägga till vid, i de större sjöarna.

Många väljer att göra en kortare utflykt med segelbåten på Göta kanal, och köper en tur- och returbiljett för en viss sträcka. Andra vill ha en längre båtsemester och väljer att resa på Göta kanal ena vägen, och sedan segla runt Sverige på vägen hemåt.

Motorbåt på Göta kanal

Kommer du till Göta kanal med motorbåt?

För dig som är van att susa fram i hög hastighet över öppet hav eller sjöar, kan Göta kanal istället erbjuda ett avkopplande lugn där du puttrar fram i 5 knop. Sedan kan du öka farten när du passerar sjöarna, så att du även får känna lite vind i håret.

Bor du för långt från Göta kanal för att ta båten på en utflykt till Sjötorp eller Mem, finns det platser att sjösätta i anslutning till båda ändarna på kanalen. På så sätt kan även du ta med dig båten på trailer och spendera semestern på Göta kanal istället för på vägen dit och hem.

Vi rekommenderar dock att du köper en tur- och returbiljett, då det kan bli dyrt och ta tid att runda södra Sverige för att komma tillbaka igen.

Miniresor

Prova på kanallivet!

För dig som vill prova på hur det är att resa på Göta kanal, och kanske slussa för första gången, rekommenderar vi Miniresan.
Miniresan är ett specialerbjudande som går att boka under högsäsongen för fyra speciellt utvalda sträckor,
alla med sin egen unika karaktär och charm. Förutom kanalresan ingår 3 gästhamnsnätter i biljetten.

2 passbåtar möts i Söderköpings gästhamn

Mem - Söderköping

I biljetten ingår resa tur och retur mellan Mem och Söderköping. Du får uppleva både stillheten i pittoreska Mem och folkvimlet i sommarstaden Söderköping. Längs vägen passerar du 3 olika slussar. Den här sträckan, som redan Baltzar von Platen kallade Göta kanals akilleshäl, har under senare år totalrenoverats med nya kanalbankar för att återställa det ursprungliga utseendet och funktionen.

Boka här!

2 segelbåtar framför Göta hotell

Motala - Borensberg

I biljetten ingår resa tur och retur mellan Motala och Borensberg. Passa på att njuta av Motala som är en av kanalens största hamnar, den historiska miljön runt Gamla Motala Verkstad och Idylliska Borensberg. Längs vägen passerar du bland annat Göta kanals brantaste slusstrappa, Borenshult, med 5 slussar.

Boka här!

Evenemang vid kanalhamnen i Karlsborg

Karlsborg - Vassbacken

I biljetten ingår resa tur och retur mellan Karlsborg och Vassbacken. Passa på att ta del av det härliga hamnlivet i Karlsborg med restauranger och caféer. Upplev sedan historiens vingslag i den gamla bruksorten Forsvik och den tysta idyllen vid Vassbacken. Längs vägen passerar du 2 slussar och 3 broar samt Lanthöjden, Göta kanals enda ö.

Boka här!

Segelbåt slussar i Sjötorp

Sjötorp - Lyrestad

I biljetten ingår resa tur och retur mellan Sjötorp och Lyrestad. Passa på att ta del av det myller som kännetecknar Sjötorp under högsäsongen, med caféer, restauranger, försäljningsbodar och utställningen Göta kanal och sjöfarten. Njut sedan av lugnet i den idylliska hamnen i Lyrestad. Längs vägen passerar du 8 slussar och 2 broar.

Boka här!

Ordinarie biljetter

Våra olika delsträckor

Göta kanal är uppdelad i tre olika delsträckor. För dig som inte vill resa riktigt hela vägen
eller som redan har din båt i någon av sjöarna längs sträckan går det bra att åka bara en eller ett par av dem.
Nedan ser du vilka delsträckor som finns att välja på, och självklart kan du köpa enkelresor i båda riktningarna
eller tur- och returbiljetter. 

Flygbild över Karlsborg

 

Sjötorp - Karlsborg

En resa mellan Sjötorp och Karlsborg tar dig genom hela Göta kanals västra del, från Vänern till Vättern. Längs vägen passerar du ett flertal pittoreska platser där du kan njuta av den ljuva lunken längs Göta kanal.

Du får dessutom möjlighet att stanna i Töreboda där du hittar både poolbad och butiker, och i Karlsborgs livliga kanalhamn. Genom Bergkanalen och över sjön Viken blir miljön mer trolsk och skogarna är en stor kontrast mot de öppna landskapen på Västgötaslätten. Väl framme i Karlsborg blir du utsläppt i Vättern genom Rödesundsbron, och där finns många äventyr att upptäcka för den som vill. 

 

Tidsåtgång

Under högsäsong bör du räkna med att resan tar 2-3 dagar. I biljettpriset ingår 5 nätter i varje gästhamn längs vägen, så det finns ingen anledning att stressa.

Under för- och eftersäsong reser du enligt en fast färdplan. Den här sträckan tar då 2 dagar för en normalresa, eller 1 dag om du köper en expressresa. Klicka på länkarna för att se färdplanen för respektive resa.

 

Trollhätte kanal
Reser du från Göteborg måste du passera Trollhätte kanal och Vänern innan du kommer fram till Sjötorp. Biljetter till Trollhätte kanal köps vid Kanalcentralen i Trollhättan.

Boka här!

Flygbild Motala verkstad

 

Motala - Berg

På den här sträckan passerar du rakt genom en del av den svenska industrihistorien. Du börjar resan med att färdas genom det gamla industriområdet Motala Verkstad. Här anlade Baltzar von Platen en mekanisk verkstad för att kunna reparera de maskiner som användes under kanalbygget.

När du passerat sjön Boren kommer du till pittoreska Borensberg som är mest känt för sitt klassiska Göta hotell, en av Sveriges mest fotograferade byggnader. Sedan följer långkanalen - en 2 mil lång sträcka utan en enda sluss, men med ett flertal vackra broar. Resan avslutas med Göta kanals mest kända slussar, Carl Johans slusstrappa i Berg. Där sänks ni ned hela 18 meter innan ni släpps ut i Roxen. 

 

Tidsåtgång

Under högsäsong bör du räkna med att resan tar 2-3 dagar. I biljettpriset ingår 5 nätter i varje gästhamn längs vägen, så det finns ingen anledning att stressa.

Under för- och eftersäsong reser du enligt en fast färdplan. Den här sträckan tar då 2 dagar för en normalresa, eller 1 dag om du köper en expressresa. Klicka på länkarna för att se färdplanen för respektive resa.

Boka här!

Segelbåt på väg mot Söderköpings hamn

 

Norsholm - Mem

Biljetten Norsholm - Mem tar dig genom Göta kanals östra sträckning, från Roxen till Östersjön. Det är inte en särskilt lång resa, men den innehåller många upplevelser.  

I Norsholm börjar du med att bland annat passera järnvägsbron, där Trafikverket endast tillåter snabba öppningar, och den ståtliga E4-bron. Sedan följer en sträcka med sex slussar mitt i den östgötska landsbygden. Sista sträckan ut mot Mem reser du genom den välkända sommarstaden Söderköping där det ofta myllrar av liv under sommarhalvåret. 

 

Tidsåtgång

Under högsäsong bör du räkna med att resan tar 1-2 dagar. I biljettpriset ingår 5 nätter i varje gästhamn längs vägen, så det finns ingen anledning att stressa.

Under för- och eftersäsong reser du enligt en fast färdplan. Den här sträckan tar då 1 dag både för normalresor och expressresor. Klicka på länkarna för att se färdplanen för respektive resa.

Boka här!