Ett historiskt vardagsdrama

Titta på slussning

Göta kanal har 58 slussar och varje år slussar tusentals båtar genom dem. Ingen av slussar är den andra lik, och alla har sin unika charm. Slusstrappan i Berg är kanske mest berömd, men även vår brantaste slusstrappa i Borenshult och den mindre slusstrappan i Riksberg är väl värda att besöka. Ta med dig någon du tycker om och upplev både dramatik och folkliv när enorma vattenmassor strömmar in i slussen och båtarna lyfts upp eller sänks ner med hjälp vattnets kraft! 

Vid varje slussning är det cirka 750 kubikmeter vatten som förflyttas, ungefär lika mycket som fyra  normala villor förbrukar på ett år. Än idag är de flesta slussportarna tillverkade i gjutjärn och trä, precis som när kanalen byggdes. Nya slussportar tillverkas i Göta kanalbolags egna verkstäder. Maxmått för båtar som ska slussa är 30 meters längd och 7 meters bredd.

 

Vill du hjälpa till att slussa?

De flesta slussarna drivs idag med hydraulik, men i Borensberg och Tåtorp finns fortfarande två som öppnas för hand.

Om du frågar slussvärden kan du få hjälpa till att veva! 

 

Sluss ovanifrån

Var och när kan jag se slussning?

Under högsäsong, från mitten av juni till mitten av augusti, är Göta kanal öppen varje dag kl. 9 till 18 och båtarna slussas då regelbundet hela dagarna. En vanlig slussning tar cirka 7-10 minuter, och att slussa en hel slusstrappa tar ungefär en timme! 

Nedan kan du se alla våra slussar och var de ligger. Vill du särskilt se de pampiga passagerarbåtarna slussa, kan du med fördel titta sidan där vi visar deras position i realtid. Då ser du var de befinner sig, och hur långt de är från platsen där just du är. Vill du hellre planera i förväg, kan du även se tidtabellerna för Rederi AB Göta kanals båtar här.

Följ passagerarbåtarna          Tidtabeller 2023

Hitta till slussarna

Alla Göta kanals slussar

Här hittar du kortare beskrivningar av samtliga slussar längs Göta kanal. Vill du hellre se dem utsatta på kartan klickar du här: 

Alla slussar

Selected filters:

Utflyktstips!

Våra mest populära slussområden

Många besöker Göta kanal för att titta på båtarna som slussar, men det finns förstås mycket mer att uppleva vid ett besök. Här har vi samlat information de verksamheter som finns på några av våra mest populära områden längs Göta kanal. 

Visningsbild Titta på slussning

Varför slussarna behövs

Nivåskillnader i Göta kanal

Höjdkarta