Sveriges längsta trädallé

Var med och rädda årtusendets byggnadsverk

År 2000 utsågs Göta kanal till Årtusendets Svenska Byggnadsverk och den vackra trädallén är en mycket viktig del av det värdefulla byggnadsverket. De 16 000 träden är inte bara vackra, rötterna stöttar också upp kanalbanken för att förhindra den att rasa ner i kanalen. Tyvärr är många av träden döende, och därför behöver vi hjälp av trädfaddrar. 

Att bli trädfadder innebär att du tar ett aktivt ansvar för att bevara ett svenskt kulturarv samtidigt som du bidrar till en bättre miljö. Ett träd längs Göta kanal är en utmärkt gåva vid högtider som dop eller födelsedag, eller för att hedra minnet av någon som gått bort. Trädet blir ett minne för livet som växer sig starkare för varje år. Ett vackert trädbevis, namn på trädfaddertavlor längs kanalen och en inbjudan till den årliga trädplanteringsceremonin ingår när du köper ett helt träd.

 

Ge bort ett träd  

Ge bort en andel 

Det här ingår när du blir trädfadder

Trädbevis

Ett vackert trädbevis med med ett personligt meddelande som du själv väljer, skickas hem till dig när du blir trädfadder. Det undertecknas dessutom av Göta kanalbolags vd. 

Trädfaddertavla

Namnen på samtliga trädfaddrar sedan år 2000 finns uppsatta på trädfaddertavlor längs Göta kanal. Alla trädfaddrar som köpt ett helt träd finns med på samtliga tavlor.

 

ÖSTERGÖTLAND

Mem - Kanalmagasinet

Söderköping - Vid slussvaktarhuset

Norsholm - Kapten Bille's Café och Vandrarhem

Berg - Gästhamnen, vandrarhemmet

Borensberg - Gästhamnen

Motala - Motala hamn, hamnmagasinet
 

VÄSTERGÖTLAND

Forsvik - Vid slussen

Wassbacken - Gästhamnen

Töreboda - Gästhamnen, södra sidan

Hajstorp - Hajstorp Övre sluss, smedjan

Lyrestad - Gästhamnen, Hamnmagasinet

Sjötorp - Café Baltzar

Trädplanteringsceremoni

Varje år hålls två trädplanteringsceremonier, en i Västergötland och en i Östergötland. Alla trädfaddrar bjuds in att tillsammans plantera de träd som skänkts under året. Göta kanalbolag bjuder på kanonsalut och fika, och vänner och familj är välkomna att plantera tillsammans. 

 

Kanalbullar vid trädplanteringsceremoni
Göta kanals trädallé i höstskrud

 

Bli trädfadder idag

Ett helt träd

Som trädfadder till ett helt träd får du ditt namn uppsatt på trädfaddertavlorna längs Göta kanal. Du får även ett vackert trädbevis och inbjudan till årets trädplanteringsceremoni. 

Ett träd är ett minne för livet, som växer sig starkare för varje år. Det är en utmärkt gåva vid högtidsdagar som dop eller födelsedag, eller som ett minne av någon som gått bort. 

Pris: 3.000 kr/träd

Ge bort ett träd   

Närbild på höstlöv

 

Bli trädfadder idag

Andel i ett träd

Du kan även bli trädfadder till en del av ett träd, något vi kallar för trädfadderandel. Du får då ett vackert trädbevis hemskickat, och inbjudan till årets trädplanteringsceremoni. 

Att bidra med en andel i ett träd längs Göta kanal gör stor skillnad för vår trädallé. Det är en utmärkt gåva till födelsedagar eller som julgåva till företagets anställda.  

Pris: 600 kr/andel

Ge bort en andel 

Rädda Sveriges längsta trädallé

Därför är träden så viktiga

Två båtar på Göta kanal