Ett annat sätt att resa

Göta kanal med öppen båt

Många tror att man måste ha en stor motorbåt eller segelbåt för att gå Göta kanal, men det är helt fel. Det går lika bra att slussa med en liten öppen båt, och bo på vandrarhem, i tält eller på hotell längs vägen. 

Att resa med egen båt på Göta kanal är en upplevelse att leva på länge. Många gör resan varje år, medan andra har det som en dröm de uppfyller någon gång under livet. För den som inte har någon stor båt eller vill ge sig ut på en flera veckors seglats, går det bra att ta med den lilla båten på trailer, resa en kortare sträcka och tillbringa nätterna i land. Att resa med en liten öppen båt gör det även lättare att skapa kontakter med andra man möter längs vägen, både de som håller sig på land och de som reser bredvid i slussarna.

Går det att slussa med en liten båt?
Det går mycket bra att slussa även små båtar på Göta kanal. Precis som för alla båtar gäller att en person kliver ur båten innan slussen och hanterar tamparna från land. Båten måste även ha tillräckligt med fendrar på båda sidor och olika höjder. Men för den som inte slussat tidigare kan det på många sätt vara enklare att slussa med en mindre båt som inte är så tung att hantera. 

Hur gör vi med boende?
I Göta kanal-biljetten ingår 5 gästhamnsnätter i varje hamn på den sträcka biljetten gäller för. Reser du med en mindre båt innebär det att du tryggt kan lägga båten i en av våra gästhamnar och även utnyttja all service som finns i servicebyggnaderna längs vägen.

Du kan sedan välja att bo i tält, på vandrarhem, pensionat eller hotell - allt beroende på vilken standard och upplevelse du söker. Vill du tälta är det dock viktigt att tänka på att gå iväg en bit från själva hamnen då det inte är tillåtet att tälta för nära gästhamnar eller andra verksamheter. Ett alternativ för att komma ännu närmare naturen är att göra nattstopp i någon av naturhamnarna i sjöarna som kanalen går genom. Där finns många fina öar och små bukter där du kan vara i stort sett ensam. 

 

Boka här!

Bo i land istället för ombord

Hitta till alla boenden

 

Selected filters: