Cykelsemester längs Sveriges vackraste bilfria väg

Ett av de enklaste sätten att njuta av kanallivet är att följa båtarna och cykla längs den gamla dragvägen. Den här flacka, och bilfria, delen av cykelleden passar extra bra för dig som vill cykla med barn och familj. Oavsett om ni tar med egna cyklar, hyr cykel hos någon av våra cykeluthyrare eller bokar ett cykelpaket där allt ingår, är ni lika välkomna till Göta kanal!

 

Hyr cykel - eller ta med egen

Vill du inte släpa med dig egen cykel, kan du enkelt boka en hyrcykel hos någon av våra cykeluthyrare. De finns på flera olika platser längs kanalen så att det ska gå enkelt för dig att planera din cykelsemester utifrån den plats du vill besöka. Vill du stanna längre än över dagen finns en mängd olika cykelpaket som inkluderar boende, mat och i vissa fall även en båttur på kanalen. 

 

Fika, njut och titta på båtar

När du rullar fram på dragvägarna passerar du såväl sevärdheter som mysiga caféer och matställen. Vi rekommenderar att du också passar på att titta på slussning, klappar kanalfåren och unnar dig en picknick på kanalbanken medan båtarna sakta passerar.

 

Se våra turförslag!

 

 

Två kvinnor cyklar på Göta kanalleden

 

Göta kanalleden

Cykelleden längs Göta kanal, Göta kanalleden, är utmärkt som en av Sveriges nationella cykelleder, närmare bestämt nr 7. Det innebär att den håller hög kvalitet och trafiksäkerhet, och att den har ett brett utbud av upplevelser och service längs sträckan. För att du enkelt ska kunna hitta rätt, är den skyltad med rödvita skyltar från båda håll hela vägen mellan Mem och Sjötorp.

Totalt är Göta kanalleden 220 km, och indelad i 7 etapper, och av dessa är 87 km bilfri dragväg. Du kan alltså lätt välja att cykla en kortare cykeltur eller göra en längre cykelsemester.

 

Hela ledkartan     

Hyr cykel! 

För att underlätta din cykelsemester längs Göta kanal finns ett flertal cykeluthyrare som erbjuder både vuxen- och barncyklar. Du slipper jobbet med att släpa cyklar på bilen, bussen eller tåget, och kan enkelt hämta ut en nyservad cykel med tillbehör som barnsadel och cykelhjälm om du önskar det. Hos flera av uthyrarna kan du dessutom hämta och lämna cyklarna på olika platser. Kan det bli bättre?

Selected filters:

Cykeltransport med båt

På två ställen går Göta kanalleden över sjöarna Vättern och Asplången, istället för runt om. Där kan du åka cykelbåt över. För att vara säker på att få plats, rekommenderar vi att du bokar din biljett i förväg och det gör du enkelt online. Det är också möjligt att boka cykeltransport över sjön Roxen för den som inte vill cykla runt sjön mellan Berg och Norsholm. 

Vill du även testa på att åka passagerarbåt, går det bra att ta med cykeln ombord på flera av dagsturerna på kanalen. Vi skulle säga att det är ett näst intill perfekt upplägg för din cykelsemester att cykla åt ena hållet och sedan åka med någon av dagsturerna tillbaka. Du hittar och bokar biljett till dagsturerna här.

Selected filters:

 

Enklaste sättet att besöka Göta kanal

Cykelpaket & erbjudanden

Sommaren är en härlig tid att besöka Göta kanal, framför allt om man vill vandra eller cykla. När lugnet lägger sig och naturen grönskar, är det riktigt avkopplande att rulla fram i sakta mak längs dragvägarna. Kombinera det med ett bra boende och god mat, så har ni en riktigt bra start på hösten. 

Alla paket & erbjudanden

 

Selected filters:

Familj tar rast på brygga

Enklaste sättet att semestra

Boka cykelpaket!

Längs Göta kanal finns en mängd olika paket som inkluderar boende, mat och vissa fall även en båttur på kanalen. Välj om ni vill cykla 2 eller 5 dagar, och om ni vill bo enklare eller med guldkant. 

Till cykelpaketen! 

 

Familjen Myhre på sina cyklar

På rull med familjen

Familjen Myhre hade egentligen tänkt vänta tills barnen blev äldre - men längtan efter att cykla längs Göta kanal blev för stor. Lösningen blev att göra en kortare tur.

Läs mer

Film: Familjen Ribers cykelsemester

Cykelsemester med familj och barn

De flacka dragvägarna längs Göta kanal gör att cykelleden lämpar sig extra bra för familjer med barn som gillar att cykla. Flera av etapperna är dessutom helt bilfria! 

Förutom själva cyklingen finns massor av äventyr att upptäcka. Bo i en svamp och lek i barnens minikanal i Norrkvarn, eller prova att tälja barkbåtar i Hajstorp. Utmana familjen på minigolf i Berg, klappa kanalfåren utanför Borensberg eller åk med på en dagstur med M/S Kung Sverker från Motala. Dessutom är det näst intill obligatoriskt att äta glass och våfflor i stora lass när man är på familjesemester längs Göta kanal. 

Familjen Ribers valde att ta med hela storfamiljen på en cykeltur längs Göta kanal när de hade en 60-åring att fira. Nedan kan du se en kort film deras upplevelse här. 

 

Grynet Grävling
Cykelfamiljen Tobias

Allt du behöver för resan

Planera din cykelsemester

Även om du vill vara spontan under din cykelsemester, kan det vara bra att planera en del saker i förväg. Det första är att planera ungefär vilken väg ni ska cykla och hur långt ni räknar med att kunna ta er per dag. Räkna inte med för långa dagsetapper, för ni vill ju ha tid att njuta och ha tid för spontana stopp!

En cyklist som inte är jättevan cyklar oftast 15-20 km/timma och de flesta vill inte sitta allt för många timmar på cykeln. Har ni barn med i sällskapet är det också bra att undvika sträckor med mycket trafik. Längs Göta kanalleden finns många sträckor som är helt bilfria, och de passar extra bra för barnfamiljer. 

Symbol för cykelvänligt stopp

Cykelvänliga stopp

För att du som cyklist ska känna dig riktigt välkommen till Göta kanalleden, har vi märkt ut de företag som är extra cykelvänliga. Det är caféer, restauranger och boenden som gärna månar lite extra om cyklande besökare.

För att de ska få använda symbolen finns några kriterier som de måste leva upp till. Du ska till exempel kunna parkera cykeln på ett bra sätt och få möjlighet att ladda mobilen, men ofta gör de betydligt mer än så. Håll utkik efter den här symbolen på kartor eller entrédörrar. 

Cykeltransport med allmänna kommunikationer

Vill du åka kollektivt tillbaka till startpunkten istället för att cykla, är det oftast möjligt men det kan vara begränsat om och när man får ta cykeln med sig på buss eller tåg. Kontakta SJVästtrafik eller Östgötatrafiken för aktuell information.