Familjen Myhre på sina cyklar

På rull med familjen

De hade egentligen tänkt vänta tills barnen blev äldre - men längtan efter att cykla längs Göta kanal blev för stor. Lösningen blev att göra en kortare tur, något som visade sig bli en riktig fullträff. Möt familjen Myhre som har cyklat Norrkvarn-Hajstorp tur och retur. 

Betande kor, fågelkvitter och båtar som tuffar förbi medan gruset knastrar under cykelhjulen. Att rulla hela familjen utmed kanalen, var precis lika härligt som Annika Myhre hade föreställt sig. 
  - Det var så idylliskt, nästan lite meditativt på nåt sätt. Tänk vilken unik möjlighet att ha den här kulturskatten i Sverige - och att den är så lättillgängligt, säger Annika som är mamma i familjen Myhre. 
  Barnen Sebastian, Julia och Nelly är 10, 8 respektive 4 år, så planen var att göra en förhållandevis kort tur på totalt en mil. Resan började vid Norrqvarn Hotell & Konferens där familjen hade hyrt det gula slusshuset för ett par nätter. Cyklarna hyrdes i receptionen och färden mot Hajstorp kunde börja. Det skulle snart visa sig att båtarna och slussarna var höjdpunkten för barnen. 
  - Eftersom vi inte skulle så långt hade vi tid att stanna och titta på allt spännande längs vägen berättar pappa Tobias. Nelly fick hjälpa slussvärden att öppna en sluss, det var verkligen stort för henne. Hon tyckte det var så intressant att se båtarna "åka upp för ett vattenfall", som hon beskrev slussfenomenet. 

Eftersom den gamla dragvägen är fri från bilar och i princip helt platt, gick det lätt att ta sig till Hajstorp. Där väntade räksmörgås och fika på Hajstorp Slusscafé & Vandrarhem
  - Jättemysigt ställe, lite som den där bilden man har av idylliska sommarsverige. Vi var även inne på Hantverk kring kanalen med museet på övervåningen, så vi fick en portion hantverk och historia också, berättar Annika. 
  Med mätta magar trampade familjen de fem kilometrarna tillbaka igen för att spendera ännu en natt i slusshuset 
  - Vi kanske hade planerat för en lite längre tur om vi hade vetat att vägen var så lättcyklad. Samtidigt öppnade den korta turen möjligheter för fler spontana stopp vid slussarna - och upplevelserna där satte ju pricken över i, säger Annika och fortsätter:
  - Dagen efter besökte vi barnens minikanal i Norrkvarn. Där kunde våra barn slussa de små plastbåtarna själva och knyta an till sina upplevelser från cykelturen. Göta kanal-besöket varade i två dagar men det var helt klart en av sommarens höjdpunkter.  

Foto: Annika Myhre, resfredag.se

Ett enkelt sätt att semestra

Boka något av alla cykelpaket

Selected filters: