Boka boende & ställplatser

Den enkla vägen

Vandra längs Göta kanal

Att vandra är ett skönt sätt att umgås, både med sig själv och tillsammans med andra. Oavsett om du vandrar ensam, med din hund eller har sällskap av kompisgänget är en vandring längs dragvägarna intill Göta kanal en underbart rofylld upplevelse. Trots det blir vandringen aldrig tråkig. Du kommer nära naturens växlingar, båtlivet, historiska platser och pittoreska småstäder som avlöser varandra i en behaglig rytm. Ännu bättre blir upplevelsen om du unnar dig god mat och en skön säng i slutet av varje etapp. 

Delar av dragvägen är dessutom en del av S:t Birgitta ways, den pilgrimsled som leder till Sveriges största pilgrimsdestination Vadstena och som blivit populär bland både vandrare och cyklister.

Härliga höstvandring 

När träden börjar skifta i rött och ljuset silas genom de kvarvarande lövverken är det nästan magiskt att befinna sig längs med Göta kanal. Det är som att hela anläggningen är byggd för vandring, njutcykling och rekreation. Och även om farleden stänger när september går över i oktober, är besöksmålet öppet året runt för den som söker lugn och vacker natur.

Kanalområdet är av naturliga skäl inte är lika myllrande som i mitten av sommaren. Det finns dock både caféer, restauranger och boenden som håller öppet, särskilt på helgerna. Dessutom finns det ett flertal riktigt fina rastplatser, där det både går att äta medhavda mackor och grilla korv eller något annat gott medan man vilar benen. 

Är du en av dem som kommer lite längre ifrån, kan det vara bra att konsultera kartan för att se hur långt det passar att gå. Där finns också information om de olika rastplatserna och annat som kan vara bra att veta. 

Praktisk information

Vandringsguider 

Här hittar du guider för vandring längs de olika delsträckorna 

Sjötorp - Tåtorp 

Tåtorp - Sjötorp 

Berg - Borensberg

Borensberg - Berg 

Övernattning utomhus  

Tältning är tillåtet vid rastplatser, där det även finns torrtoa. Vid slussar och broar eller i våra gästhamnar är det inte tillåtet att tälta. I Västergötland finns ett flertal rastplatser med vindskydd och grillplats, och på Östgötasidan finns utöver en rastplats med vindskydd flera rastplatser med grillplats. 

 

Karta

Använd gärna vår cykelkarta, som fungerar bra även för vandring. Den finns att hämta hos turistbyråer och företag längs med Göta kanal. 

Till kartan

 

Familj på dragvägen i kvällssolen

En av hundratals upplevelser längs Göta kanal

En kort film om vandring

Vandring