Flygbild ut mot Vänern från Sjötorp

Tips på hamnar och utflyktsmål på Vänern

Vänern är Sveriges största sjö och kallas ibland för Sveriges innanhav. Den har flera skärgårdar och cirka 22 000 öar. Medeldjupet är 27 meter och det största djupet ligger på 106 meter. 

Runt Vänern är 13 kommuner och 3 landskap samlade. Så självklart finns här mycket att uppleva under en semester, eller kortare utflykt, med båten. Vänern är också perfekt för dig som vill förlänga semestern på Göta kanal med några dagar, innan du reser tillbaka österut eller går vidare mot Trollhätte kanal och Göteborg.

Har du ännu inte bokat din Göta kanal-biljett? Då kan du göra det nu direkt, eller så kan du välja att läsa mer om hur en kanalresa fungerar.

 

Boka här!          Läs mer...

 

Lidköping

Kållandsö - mer än bara Läckö slott

Många ser Läckö slott som en av Vänerns största sevärdheter. Och visst är det magnifikt, Magnus De la Gardies barockslott med tinnar och torn som ståtar på en udde i Ekens skärgård, strax utanför Lidköping. Men här finns mycket mer att se när du lagt till i den skyddade gästhamnen nedanför slottet. 

Intill, i Victoriahuset, finns även Naturum Vänerskärgården där du kan lär dig mer om Kållandsös och Vänerns unika natur- och kulturmiljö.  med den populära restaurangen Hvita Hjorten. Vill du hellre njuta av liv och rörelse, finns Spikens fiskehamn som är en av Europas största insjöfiskehamnar. Här är det fullt av liv och turister under sommaren, och du kan köpa allt från nyrökt fisk och delikatesser till hantverk i bodarna. Varför inte prova den fina löjrommen från Siklöjan?

 

 

Mariestad

Djurö Nationalpark

Mitt i Vänern ligger Djurö Nationalpark med sina 35 öar, helt isolerad mitt i den stora sjön. Ingen annan skärgård i landet är så isolerad, och det är just det avskilda läget som tjusar. Öarna har kalspolade hällar och klapperstensstränder som är väldigt typiska inslag i den svenska sjönaturen. 

I århundraden tros man vid Fyrplatsen på norra Djurö ha haft bål eller grytpannor som lyst för att varna båtar för farliga grynnor. Den första riktiga fyren uppfördes 1874 och hade anställda fyrvaktare, men nästan 100 år senare lämnade den sista åretruntboenden ön. 1912 ersattes den gamla fyren av den obemannade som idag står vid Malbergshamn. Mitt på ön finns rester kvar av uppodlad mark. Idag är det en ganska stor gräsbeklädd yta, som hålls öppen av de dovhjortar som betar på ön.

 

Brommö 

Norr om Mariestad, och väster om Torsö, ligger pittoreska Brommö. Här är privat biltrafik inte tillåten, men cyklar finns att hyra för den som vill ta sig runt. En markerad cykelled tar dig på en 16 km lång tur motsols runt hela ön. Naturen påminner om Västkusten och det finns flera härliga badstränder att välja mellan, med berghällar, sanddyner, klarbått vatten och långgrunda barnvänliga bad. Det finns ingen affär, kiosk eller servering, men en sommaröppen restaurang vid Brommösund på Torsösidan. I Glasmagasinet vid färjeläget visas amatörfoton på människor som levt sina liv på Brommö. 

 

Vänersborg

Vänersborg är porten söderut, från Vänern och in i Trollhätte kanal mot Göteborg. Här, mitt i centrala Vänersborg, finns en fullservicemarina och aktiviteter för hela familjen. I nära anslutning finns ett vattenpalats, lekplats och grillplats, och i centrum finns ett flertal restauranger, butiker, mysiga caféer samt fina promenadstråk. 

 

Gullspång

Otterbäcken

Otterbäcken är en av de djupaste hamnarna i Vänern, och väldigt populär bland dem som semestrar och gör utflykter med egen båt på sjön. I september år 1900 kolliderade ångaren Otterbäcken med lastångaren Agnhammar och sjönk ned till fem famnars djup. Samtliga av de 14 personer som befann sig ombord kunde dock räddas, och fartyget bärgades senare av bärgningsångaren Isbjörn. 

 

miniresan

Prova på kanallivet!

För dig som redan bestämt att du ska semestra på Vänern, men vill prova på hur det är att resa på Göta kanal och kanske slussa för första gången, rekommenderar vi Miniresan. Miniresan är ett specialerbjudande som går att boka under högsäsongen för fyra speciellt utvalda sträckor. Från Vänern är sträckan Sjötorp - Lyrestad tillgänglig. Förutom kanalresan tur- och retur, ingår 3 gästhamnsnätter i biljetten.

Segelbåt slussar i Sjötorp

 

Miniresa Sjötorp - Lyrestad

I biljetten ingår resa tur och retur mellan Sjötorp och Lyrestad, samt 3 nätter i någon av gästhamnarna. Passa på att ta del av det myller som kännetecknar Sjötorp under högsäsongen, med caféer, restauranger, försäljningsbodar och utställningen Göta kanal och sjöfarten. Njut sedan av lugnet i den idylliska hamnen i Lyrestad. Längs vägen passerar du 8 slussar och 2 broar.

 

Boka här!

Vilken väljer du?

Göta kanals gästhamnar

Selected filters: