Övre slussen i Trollhättan

Från Göteborg till Göta kanal

Du vet väl att du kan resa från Göteborg till Göta kanal, och få en riktigt häftig upplevelse på köpet? Första delen av resan går längs Göta älv, och sedan via de magnifika slussarna i Trollhättan. När du senare korsat Vänern väntar Göta kanal, som är betydligt mer pittoreskt och ger en härlig kontrast för dig som resenär. 

 

Avstånd från Göteborg till Göta kanal (Sjötorp)

För att ta dig till Göta kanal från Göteborg, behöver du gå upp längs Göta älv och Trollhätte kanal. Kanalen är 82 km lång, varav 10 km är grävd och sprängd kanal. Resten är naturlig farled i Göta älv. Efter Vänersborg kommer du ut på Vänern och därifrån har du 64 distansminuter till Sjötorp, där Göta kanal börjar. 

Beroende på vilken typ av båt du har tar det 1-2 dagar att korsa Vänern, och du bör även räkna med 1-2 dagar för att ta dig igenom Trollhätte kanal. Precis som på Göta kanal, rekommenderar vi att du tar god tid på dig så att resan blir mer njutbar än stressig. 

 

Att se längs vägen

Trollhätte kanal är en upplevelse i sig, och har varit transportled för båtar till och från Vänern i över 200 år. Längs sträckan finns 12 broar och nivåskillnaden på totalt 44 meter klaras av via sex slussar. Trots sin ålder är slussarna idag av modern konstruktion med el/mekanisk drift och dubbla bottnar som ger lugna vattenrörelser vid både tömning och fyllning. Det är en riktigt häftig upplevelse att slussa i de stora slussarna med egen fritidsbåt, som ofta känns liten i förhållande till de stora slusskamrarna. 

När du kommer ut på Vänern är Läckö slott en av de största sevärdheterna. Barockslottet med sina tinnar och torn ståtar på en udde på Kållandsö i Ekens skärgård, strax utanför Lidköping. Här finns även en skyddad gästhamn där du kan lägga till. Intill finns även Naturum Vänerskärgården med den populära restaurangen Hvita Hjorten. Vill du hellre njuta av liv och rörelse, finns Spikens fiskehamn som är en av Europas största insjöfiskehamnar. 

Mitt i Vänern ligger Djurö Nationalpark. Med sina 35 öar är det en riktig pärla mitt i Vänern, och här finns flera fina naturhamnar för den som vill lägga till vid någon av dem. 

 

Biljetter för kanalresan

När du kommer fram till Sjötorp finns ett par olika alternativ, beroende på hur lång tid du vill spendera på Göta kanal. Vill du bara testa på kanallivet, kanske för att känna om ni är redo för en längre kanalresa vid en kommande semester? Då rekommenderar vi att ni köper en Miniresa. Vill du göra en längre resa, eller rent av gå hela Göta kanal? Då köper du en vanlig biljett för den sträcka du vill gå. Du kan välja att antingen vända i Vättern, i Roxen eller i Slätbaken på Ostkusten. 

 

Boka här!          Läs mer...

Miniresor

Prova på kanallivet!

För dig som redan bestämt att du ska semestra på Vänern, men vill prova på hur det är att resa på Göta kanal
och kanske slussa för första gången, rekommenderar vi Miniresan. Miniresan är ett specialerbjudande som går att boka under högsäsongen
för fyra speciellt utvalda sträckor. Från Vänern är sträckan Sjötorp - Lyrestad tillgänglig. 

Segelbåt slussar i Sjötorp

Miniresa Sjötorp - Lyrestad

I biljetten ingår resa tur och retur mellan Sjötorp och Lyrestad, samt 3 nätter i någon av gästhamnarna. Passa på att ta del av det myller som kännetecknar Sjötorp under högsäsongen, med caféer, restauranger, försäljningsbodar och utställningen Göta kanal och sjöfarten. Njut sedan av lugnet i den idylliska hamnen i Lyrestad. Längs vägen passerar du 8 slussar och 2 broar.

 

Boka här!

Vilken väljer du?

Göta kanals gästhamnar

 

Selected filters: