Segelbåt vid brygga i solnedgång

Från Stockholm är det inte så långt till Göta kanal! 

Har du din båt i Stockholm, och vill göra något annat än att trängas med andra stockholmare på Sandhamn eller i resten av Stockholms skärgård? Då föreslår vi att du styr söderut med sikte på Göta kanal. 

 

Avstånd Stockholm - Göta kanal (Mem)

Hur lång tid tar det egentligen att ta sig mellan Stockholm och Göta kanal? På den frågan verkar det finnas lika många svar som det finns skeppare som gjort resan. Allt beror förstås på vilken båt du har, om det är en motorbåt eller segelbåt, och om du i så fall räknar med att segla så mycket det går eller tänker gå för motor för att kunna gå vidare även när det blåser fel.

Självklart beror det även på var någonstans i Stockholm du börjar din resa. Har du båten i Mälaren är vägen söderut genom Södertälje kanal att föredra. Detta gäller även den som reser från Lidingö, där vägen via Hammarbyslussen och Södertälje är den kortaste. Från Nacka, via Nynäshamn, östra Landsort och Arkösund är det cirka 105 distansminuter till Mem. Du kan även välja att gå rakt västerut vid Öja (Landsort) för att få köra genom den täta och vackra skärgården vid Oxelösund och Arkösund. Det senare väl värt den extra tiden jämfört med att gå utomskärs och snabbare. 

 

Att se längs vägen till Göta kanal

Det finns såklart hur mycket som helst att se och uppleva på vägen från Stockholm till Mem, och du kan spendera flera veckor bara längs kusten. Men om målet är att även hinna med en kanalresa på semestern rekommenderar vi att du siktar på att ta dig till Göta kanal på 2-4 par dagar. För den som vill är det möjligt att göra resan på styvt en dag, men då är det farten som är upplevelsen längs vägen. 

På din resa söderut tycker vi inte att du bör missa Stendörrens naturreservat mellan Nyköping och Trosa. Här finns naturhamnen Västra Stendörren där du får övernatta i max två nätter, hängbroar att vandra på mellan klipporna och Naturum som visar Östersjöns och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria. 

När du passerat Arkösund, som kan vara ett bra nattstopp, och går vidare in i Slätbaken kommer du till Stegeborg. Där finns en slottsruin, som är de kvarvarande resterna av den medeltida borg som under flera hundra år var låset till Östergötland. Idag finns här marina, restaurang och det går även att gå på guidade visningar i ruinen.  

 

Biljetter för kanalresan

När du kommer fram till Mem finns det några olika alternativ, beroende på hur lång tid du vill spendera på kanalen. Vill du bara testa på kanallivet, kanske för att känna om ni är redo för en längre kanalresa vid en kommande semester? Då rekommenderar vi att ni köper en Miniresa. Vill du göra en längre resa, eller rent av gå hela Göta kanal? Då köper du en vanlig biljett för den sträcka du vill gå. Du kan välja att antingen vända i Roxen, i Vättern eller i Vänern. 

 

Boka här!          Läs mer...

Miniresor

Prova på kanallivet

För dig som vill prova på hur det är att resa på Göta kanal och kanske slussa för första gången, rekommenderar vi Miniresan.
Miniresan är ett specialerbjudande som går att boka under högsäsongen för fyra speciellt utvalda sträckor.
Från Östersjön är sträckan Mem - Söderköping tillgänglig.

Segelbåt på väg mot Söderköpings hamn

Miniresa Mem - Söderköping

I biljetten ingår resa tur och retur mellan Mem och Söderköping, samt 3 övernattningar i någon av gästhamnarna. Du får uppleva både stillheten i pittoreska Mem och folkvimlet i sommarstaden Söderköping. Längs vägen passerar du 3 olika slussar.

 

Boka här! 

Vilken väljer du?

Göta kanals gästhamnar

Selected filters: