Båt på väg under Motalabron

Tips på hamnar och utflyktsmål på Vättern

Den unika sjön Vättern är känd för sitt rena och kristallklara vatten. Här finns långa vita stränder, branta klippor som reser sig som väggar ur vattnet och skärgård med hundratals kobbar och skär. Medeldjupet är 40 meter och siktdjupet uppemot 15 meter. Vädret är ofta gynnsamt och bidrar till den frodiga växtligheten, men det kan slå om snabbt och ofta utan förvarning.

Det finns många anledningar till att stanna på Vättern för att förlänga din vistelse längs Göta kanal. Oavsett om du väljer att vända här, eller bara vill göra en avstickare under kanalresan, finns massor att se och uppleva.

Har du ännu inte bokat din Göta kanal-biljett? Då kan du göra det nu direkt, eller så kan du välja att läsa mer om hur en kanalresa fungerar.

 

Boka här!           Läs mer

 

Valekleven-Ombo öar

Skärgårdskänslan infinner sig lite smått redan ett tiotal sjömil norr om Karlsborg. Där ligger Ombo öar, ett lagunliknande paradis med mycket klart vatten. De fem bergiga öarna har ett dramatiskt utseende, med oregelbunden strandkontur och lodräta bergskanter ner i vattnet. Här finns naturhamnar i form av vikar och laguner med lerbotten, och flera fina badställen. De vikar som är öppna för vindarna kan däremot ha klapperstensbotten. På öarna dominerar upp till 300 år gammal och delvis urskogsliknande hällmarkstallskog med renlavsmattor. Precis som på många andra av andra öarna i norra skärgården finns här sopmajor så du enkelt kan ta hand om dina sopor.

Området mellan Ombo öar och fastlandet kallas Djäknesundet. Även här dominerar hällmarkstallskog på bergspartier som skjuter ut i Vättern. Terrängen är starkt sönderskuren med många möjligheter att bada från klipporna eller vid sandstranden där Djäknebäcken mynnar ut i sjön.


Kyrkogårdsön
Några sjömil nord-nordväst om Ombo öar, finns ett område med lite mer läskig historia. Det är Kyrkogårdsön, som fick sitt namn efter digerdöden på 1300-talet. I ett försök att undkomma pesten tog ett antal människor sin tillflykt till ön, men så småningom kom pesten även hit, och de dog alla en efter en. Idag finns en minnessten över de döda och rester av en stenmur som omgärdade kyrkogården. Namnet till trots är Kyrkogårdsön mycket vacker. Dessutom finns det en utmärkt och väl skyddad naturhamn, som antingen nås via Dödssundet i syd eller via Svartsundet i norr. Men inseglingarna är trånga, så var observant på grynnorna.


Stora Röknen
Rakt öster om Kyrkogårdsön ligger Stora Röknen, en stor sandstensö som vilar på en bergsrygg. Eftersom ön ligger mitt i Vättern delar den sjön i två djupvattenbassänger. Lämningar som hittats här visar på bebyggelse så tidigt som under stenåldern. På systerön Röknehuvud arbetade ryska desertörer och krigsfångar i början av 1800-talet med att bryta sandsten till byggandet av Göta kanal. Än idag finns en stor barack där fångarna bodde kvar. 1949 tog militären över Stora Röknen och den fasta befolkningen fick motvilligt flytta. Ön används fortfarande som övningsfält och det råder landstigningsförbud. 

 

 

Askersund och norra Vätterns skärgård

Längst norrut hittar du en av Europas största inlandsskärgårdar. Naturreservatet norra Vätterns skärgård består av ett femtiotal öar och därtill tusentals kobbar och skär. Förutom två små torp på Stora och Lilla Aspön har skärgården dock aldrig varit bebodd. Reservatet är en vildmarksskärgård där det endast är de ståtliga rovfåglarna lärkfalken och fiskgjusen som i någon egentlig mening är bofasta. Vissa öar har grovhuggna klippor, och andra runda polerade granithällar. Alla är de ”klädda” i vindpinad tallskog där de breder ut sig med Vätterns blågröna glittrande vatten som förgrund.

Du kan själv välja om du vill ligga avsides på ”den egna” kobben, eller dela gemenskapen med andra båtfamiljer i de mest populära naturhamnarna. Grönön är en vacker ö omgiven av många små kobbar och mindre öar. På själva huvudön finns en brygga på västra sidan där även större båtar kan lägga till, plus ett flertal vackra naturplatser att förtöja vid runtom ön. Här finns det också fina grillplatser och toaletter.

När förråden tryter har du nära till Askersund. En seglats på sju-åtta sjömil tar dig till den mysiga lilla staden där du kan fylla på både mat- och dryckesförråd, eller tanka och fylla vatten. Askersund har också en marina, men den är lite klurig att hitta till, så fråga dig fram!


Sandön
Några distansminuter söderut ligger ett område med en fantastisk sandbotten. Vattendjupet varierar från någon meter till fem-sex meter, men med lite försiktighet och utkik går det att ta sig fram både bra och säkert. Att den största ön heter just Sandön känns självklart. De andra småöarna ser nästan atolliknande ut där de ligger inbäddade i turkost vatten. Här är det mysigt att bara ligga och snorkla i det klara vattnet.


Enslingen på Fjuk
Kanske har du någon gång hört talas om ”enslingen på Fjuk”. Han hette egentligen Erik Zetterblad och ska ha arbetat som ingenjör på en mekanisk verkstad. Riktigt varför han slog sig ned på Fjuk vet man inte, men väl där stannade han i hela 52 år på sin ö fram tills han gick bort 1966.
Fjuk, som ligger nästan i mitten mellan Motala och Karlsborg, består egentligen av tre öar, mellan vilka man kan ta sig torrskodd under lågvatten. I viken mellan två av öarna finns resterna av en hamn, och på bottnen strax utanför hamnen ligger Byälven, en lastångare som förliste 1936 på platsen. 
När man står på Fjuk är det något förvånande att tänka på att det faktiskt på 1880-talet bodde 17 personer här, och att det till och med fanns en skola. Men i samband med att fyren automatiserades i början av 90-talet avfolkades ön. 

 

 

Vadstena

I Vadstena råder en alldeles särskild, nästan magisk atmosfär. Det kan bero på den medeltida bebyggelsen, Vätterns närvaro, Östgötaslättens vackra landskap, eller invånarna stolthet över sin plats. Men det är en känsla som måste upplevas. Från sjön skiljer sig stadens siluett inte mycket från hur den såg ut redan på medeltiden. Vid klart väder är klosterkyrkan på långt håll ett mycket tydligt landmärke och kyrkan kallas även för Blåkyrkan för att den på avstånd ser ut att skifta i blått. Klostret ritades av Heliga Birgitta redan på 1300-talet och än idag kan man träffa på nunnor på Vadstenas gator, även om de idag bor i ett lite moderna kloster på andra sidan gatan.

Förutom all historia är Vadstena en riktigt ljuvlig sommarstad, väl värd ett besök. Den spektakulära gästhamnen ligger delvis i vallgraven runt Nordens bäst bevarade renässansslott, Vadstena slott. Här ligger du väl skyddad under de flesta väderförhållanden och tilläggning sker efter anvisning från hamnvärden. 

 

 

Hjo

Hjo är den lilla trästaden på Vätterns västra strand. Hamnen ligger centralt mitt i hjärtat av staden, och under sommarmånaderna är det en plats full av liv och rörelse. Här hittar du det familjevänliga Gruldkroksbadet, som är ett gratisbad med uppvärmda utomhuspooler, sandstrand och badhytter. Inom gångavstånd finns även matställen, caféer, livsmedelsaffärer och mysiga små butiker. 

 

 

Gränna

Den vackra staden Gränna grundades av Per Brahe för nästan 400 år sedan. Där den ligger vid Vätterns strand är den omgiven av naturreservat med djupa och trolska skogar som inspirerat många av John Bauers sagor. Det är helt klart en plats där du kan känna historiens vingslag, uppleva vackra omgivningar och strosa runt i en småstad full av liv. I hamnen kan du njuta av mat och glass, och se när färjan kommer och går till Visingsö. En fin sommarkväll kan du även få uppleva en fantastisk solnedgång.

Idag är Gränna mest känt för att det finns en mängd polkagriskokerier, som alla har sin egen tvist på den populära godisstången. Men allting började redan 1859 när den ensamstående mamman Amalia Erikson fick tillstånd att starta sockerbageri för att kunna försörja sig och sin dotter med tillverkning av "finare bakverk och den så kallade polkagrisen". Grisarna var från början "pluttar", men efter en tid lanserade Amalia polkagrisstången som kom att bli Grännas främsta kännetecken - och en av Sveriges mest populära souvenirer!

 

 

Visingsö

I södra delen av Vättern finns inte alls samma örika skärgård som i norr. Här dominerar istället Vätterns största ö, Visingsö. Enligt legenden skapades Visingsö när Jätten Vist slängde ut en grästuva i sjön Vättern för att hans gumma skulle ha något att kliva på. Här kan du njuta av historiska lämningar, vacker natur, konst och mycket mer!

Vill du känna historiens vingslag finns här en mängd berättelser om kungamord, krigsfångar och om när Sverige styrdes ifrån Visingsö. Börja med att segla till färjelägret på ön och upptäcka det spännande Visingborgs slott, innan du seglar vidare ned mot Näs och ruinerna från Sveriges första riksborg. I hamnen kan du köpa rökt fisk att äta på bryggan, eller ta en tur med någon av öns populära hästskjutsar remmalagen. Vågar du dessutom ta dig upp för de svindlande trapporna i Kumlaby kyrka, får du uppleva en vidunderlig utsikt över både ön och sjön. 

 

 

Jönköping

Längst söderut ligger Jönköping med en ganska ny hamn och 160 m lång kaj utmed yttre hamnpiren. Jönköping kallas ibland för Tändsticksstaden, på grund av de framgångar Jönköpings Tändsticksfabrik hade med sina säkerhetständstickor vid slutet av 1800-talet. Under sin glanstid hade staden inte mindre än fem tändsticksfabriker. Idag kan man besöka det gamla Tändsticksområdet cirka 500 meter från hamnen. 

 

Att färdas på Vättern är att resa över långa distanser, tänk på det när du planerar din resa. Sjön spänner över 70 sjömil från norr till söder och bränslemackarna är relativt få. Vatten finns dock i mängder, Vättern är en nästan 130 meter djup källsjö och en av Sveriges absolut renaste sjöar. Nästan femtiotusen hushåll tar sitt vatten direkt ur sjön, så det är bara att ta för sig direkt ur ”drickat”.

Miniresor

Prova på kanallivet

För dig som redan bestämt att du ska semestra på Vättern, men vill prova på hur det är att resa på Göta kanal och kanske slussa för första gången, rekommenderar vi Miniresan. Miniresan är ett specialerbjudande som går att boka under högsäsongen för fyra speciellt utvalda sträckor. Från Vättern är sträckorna Karlsborg - Vassbacken och Motala - Borensberg tillgängliga. Förutom kanalresan tur- och retur, ingår 3 gästhamnsnätter i biljetten.

Segelbåtar framför Göta hotell

Miniresa Motala - Borensberg

I biljetten ingår resa tur och retur mellan Motala och Borensberg, samt 3 nätter i någon av gästhamnarna. Passa på att njuta av Motala som är en av kanalens största hamnar, den historiska miljön runt Gamla Motala Verkstad och Idylliska Borensberg. Längs vägen passerar du bland annat Göta kanals brantaste slusstrappa, Borenshult, med 5 slussar.

 

Boka här!

Karlsborgs hamn under evenemang

Miniresa Karlsborg - Vassbacken

I biljetten ingår resa tur och retur mellan Karlsborg och Vassbacken, samt 3 nätter i någon av gästhamnarna. Passa på att ta del av det härliga hamnlivet i Karlsborg med restauranger och caféer. Upplev sedan historiens vingslag i den gamla bruksorten Forsvik och den tysta idyllen vid Vassbacken. Längs vägen passerar du 2 slussar och 3 broar samt Lanthöjden, Göta kanals enda ö.

 

Boka här!

Vilken väljer du?

Göta kanals gästhamnar

Selected filters: