Inloppet i Mem i soluppgång

Incheckning - när du kommer fram till Göta kanal

För att kunna påbörja din kanalresa behöver du checka in i Göta kanal på något av våra kanalkontor. Där möter slussvärden dig och du får ett informationskit och dina Servicekort. Du får även en biljettflagga som ska fästas på båten, och som visar vilken biljett du köpt. Denna underlättar för slussvärdarna längs kanalen att identifiera din båt och se att du har giltig biljett för den aktuella sträckan. 

Har du bokat och betalat din biljett online innan ankomst, räcker det att du har med ditt bokningsnummer eller en utskrift av bokningsbekräftelsen. Under högsäsong är det även möjligt att köpa biljett direkt på plats av slussvärden. Du kan då antingen betala med betalkort eller Swish. 

 

Sjötorp

Sjötorp är Göta kanals entré från Vänern. Här checkar du in i kanalkontoret som ligger precis bredvid Sjöslussen, Göta kanals första sluss från Vänern sett. Eftersom kajkanten är hög kan det vara svårt att lägga till här. Vi rekommenderar därför att du lägger till vid gästhamnen* under tiden du går upp till kanalkontoret vid slussen och checkar in.

*Denna gästhamn ingår inte i kanalbiljetten och gästhamnsavgift behöver därför betalas om du vill använda den som natthamn innan du påbörjar din kanalresa.  

Flygbild över nedre hamnen i Sjötorp

 

Karlsborg/Forsvik

Forsviks sluss är det första bemannade manöverstället i Göta kanal från Vättern västerut. Det innebär att du som köpt kanalbiljett för sträckan Karlsborg - Sjötorp checkar in här, trots att du då redan passerat Karlsborgsbron som är fjärrstyrd. Kanalkontoret ligger här uppe vid slussen, på dess norra sida. 

Reser du under för- eller eftersäsong startar du enligt din färdplan resan med att Karlsborgsbron öppnar kl. 18. Behöver du då tillgång till serviceanläggningen i Karlsborg, eller i Forsvik på kvällen kan du få servicekort på Infocenter Karlsborg i Karlsborgs hamn. De kan ha begränsade öppettider, så kontrollera gärna det innan din avresa! Du kan även kontakta Göta kanalbolags huvudkontor innan resan och be att få dem hemskickade till dig. 

Karlsborg

 

Motala

I Motala hamn, som är inloppet till Göta kanal österut från Vättern, ligger både ett stort och ett litet kanalkontor. Det stora gula huset i hamnen är AB Göta kanalbolags huvudkontor och har så varit sedan kanalen invigdes. För att checka in eller köpa biljett är det dock det mindre gula huset på södra sidan av Motala sluss, precis vid Kanalbron, du ska gå till. Behöver du tillgång till servicehuset på kvällen (efter kl. 18) innan din resa, är Hamnkrogen hamnvärd. De tar även upp hamnavgift får båtar som inte ska gå Göta kanal, men önskar nyttja hamnen ändå. 

Gästhamnen i Motala

 

Berg

I Berg hittar du kanalkontoret på södra sidan av den berömda slusstrappan Carl Johan. Du som köpt biljett från Berg och västerut lägger till i gästhamnen nedanför slusstrappan och promenerar upp till kanalkontoret där slussvärdarna hjälper dig med incheckningen. 

Slusstrappan i Berg

 

Norsholm

Du som köpt biljett från Norsholm ut till Mem vid Östersjön checkar in på kanalkontoret på norra sidan av slussen. Precis innan järnvägsbron finns en väntbrygga där du kan lägga till medan du checkar in. 

Norsholm

 

Mem

Mem är entrén till Göta kanal österifrån. Här checkar du in på kanalkontoret som ligger på norra sidan, precis innan slussen. I Mem finns en väntbrygga att lägga till vid medan du går till kanalkontoret och checkar in. Gästhamnen ligger dock innanför slussen, varför vi rekommenderar att du under högsäsong planerar din resa så att du hinner checka in och slussa innan kanalen stänger för kvällen.

Det går att övernatta vid väntbryggan men innan du checkat in har du inte tillgång till Göta kanals gästhamnsservice. Hinner du inte fram till Mem innan kanalen stänger, eller vill komma kvällen innan din färdplan börjar, kan du välja att övernatta i Stegeborgs hamn ute i Slätbaken (ingår ej i kanalavgiften). 

Piren i Mem

Läs mer

Fler bra artiklar inför din resa