Historisk bild av resenärer på passagerarbåt

Kända kanalresenärer

Genom åren har miljontals personer besökt Göta kanal och förundrats av den charm och lugn kanalen ger. Några av dem är lite mer välkända än andra. 

 

H.C Andersen och Fredrika Bremer

När H.C. Andersen var 32 år reste han till Sverige för att ta kanalvägen till Stockholm. Året var 1837. Han var ganska okänd som författare i Sverige just då, men med sig i bagaget hade han sin nya roman ”Improvisatören” som han visste var ett framsteg. Han ville gärna träffa författarinnan Fredrika Bremer. ”På resor har jag alltid lyckan med mig, så det mesta jag önskar blir uppfyllt” sa han till kaptenen. Och mycket riktigt, i Vänersborg steg fröken Bremer ombord. Under natten som följde steg han upp för att se soluppgången över Värnen. Det gjorde även Fredrika Bremer. Ivrig att få prata med henne lånade han ut sin nya roman till henne, vilket ledde till en bestående vänskap.

 

Sven Hedin och Henrik Ibsen

Sven Hedin reste med en kanalbåt från Göteborg till Stockholm när han var 22 år, det här var år 1887. Med på båten fanns även den kände dramatikern Henrik Ibsen, han var då 60 år. De två herrarna spenderade den mesta av tiden på båten i matsalongen i långa samtal med varandra.

 

Kung Oscar II

I samband med Västgötalinjens 100-års firande 1922 närvarade Gustaf V och andra kungligheter. Från Töreboda järnvägsstation promenerade kungafamiljen på en röd matta ner till kanalen där tre kanalbåtar väntade. Kung Oscar II skulle med jaktsällskap bege sig till Bromö i Värnen.

 

Andra kända kanalfarare:

  • Erik Gustaf Geijer, skrev den första kända skildringen från kanalen. Han besökte Motala 1825
  • Frans Anton Ewerlöf, skrev den första beskrivningen av kanalen i dess fulla längd. Han gjorde en ångbåtsresa på kanalen 1837
  • F.A, Schultz, gav 1837 ut en karta över hela segelleden mellan Stockholm och Göteborg. Till denna gav han även ut en beskrivning av kartan i form av en handbok
  • Steen Steensen Blicher, dansk skald, reste på kanalen 1836
  • Jane Wilde, poet, reste på Göta kanal 1857
  • Anders de Wahl, gjorde ett otal resor på kanalen och var länge ensam om att inneha en fribiljett i guld.
  • Sir Robert Baden-Powell, scoutgeneral i England, reste med sin familj på kanalen 1924.

Göta kanals spännande historia

Besök våra muséer & utställningar

 

Selected filters:

Läs mer

Fler artiklar om Göta kanals historia