Ett par tittar på konstverket Pojken vid Göta kanal

19 mil konstrunda

Göta kanal är en av Sveriges mest kända destinationer, fylld av upplevelser på både land och vatten. Men visste du att det bland slussar, caféer, boenden och cykeluthyrare också finns ett antal spännande konstverk att se? 

Konstprojektet Visioner vid vatten pågick under åren 2002-13, och sedan dess har de medverkande konstverken varit en naturlig del av kanalmiljön. Du kan alltså göra en 19 mil lång konstrunda längs Göta kanal.

 

Konstverket Utpost

Utpost, Mem

I Mem, vid Göta kanals inlopp från Östersjön, står Richard Johanssons skulptur Utpost från 2004. Verket är placerat en bit in på den utskjutande landtungan vid Mems sluss och för där en dialog med det lilla fyrtonet utanför den motsatta strandremsans spets. Det är en liten byggnad med rustika tegelfasader och fyra bronsfigurer på taket. Matrosen som är en symbol för farväl och återseenden, Baltzar von Platen som betraktare av sin kanal, trädet som en bild av de naturupplevelser som väntar längs färden och fågeln som något årligt återkommande.

 

 

 

Konstverket Rabbit Crossing

Rabbit Crossing, Söderköping

Det händer något märkligt i Söderköping. Flykten från landsbygden har nått skogen kring Ramunderberget och nu flyr kaninerna mot metropolen Söderköping för att uppleva den lilla stadens alla fördelar och attraktioner. För att underlätta för attraktionssugna kaniner har konstnären Eva Fornåå upprättat en Rabbit crossing över Göta kanal, väster om gästhamnen i Söderköping.

Hennes egen beskrivning av konstverket från 2005 låter så här:
”För att ta sig över till andra sidan kanalen behövs (tåla)mod, samarbete och hjälpsamhet vare sig man är kanin och ska korsa kanalen eller kanalfarare som önskar sig en angenäm färd längs den samma… Mod att ta det avgörande språnget, ner i ett annat element och en hjälpande hand upp på den andra sidan. Vi har mer gemensamt än vi tror och en hel del att lära av våra släktingar, kaninerna.”

 

 


Konstverket Dubbelgångaren

Dubbelgångaren, Berg

Sedan 2006 står konstverket Dubbelgångaren på en lång vågbrytare i sjön Roxen, precis nedanför den magnifika Carl Johans slusstrappa i Berg. Skulpturen av Kent Karlsson är en nio meter hög gestaltning i rostigt järn som väger drygt fyra ton. Synintrycken den skapar från land- och sjösidan ger den flera dimensioner, precis som en riktig dubbelgångare. 

 

 

 

Konstverket Pålstek

Pålstek, Forsvik

I Forsvik, vid Göta kanals äldsta sluss, kan man se konstverket Pålstek. Skulpturen, som är gjord i brons, är skapad av konstnären Anna Tegeström Wolgers och invigdes 2013.

 

 

 

Konstverket Pojken

Pojken, Tåtorp

Skulpturen, av Bianca Maria Barmen, sitter på en liten brygga mellan Tåtorp och Vassbacken och visualiserar konstnärens egna upplevelser på kanalen under barndomens färder. Den knyter även an till den sanna historien om transporten av den obelisk som än idag står på Lanthöjden. I den fick en liten pojke med livet som insats sitta längst fram på släden som transporterade den stora stenpjäsen över isen. Hans uppdrag var att skära loss slädens rep ifall isen skulle rämna. På så sätt skulle dragdjuren räddas undan drunkning, men vad pojkens öde i så fall skulle bli var inte lika viktigt. 

 

 

 

Konstverket Rosa eko-inre eld

Rosa eko - inre eld, Norrkvarn

Skulpturen av Katarina Norling är tillverkad i rosafärgad betong med utsmyckningar i olika färger och hot rod-likande flammor på toppen.

 Konstnären Katarina Norling beskriver själv sitt verk så här:
"Konstverket Rosa eko - inre eld är en portal som leder in i naturen.
Men när Göta kanal är stilla kan man även se portalen och dess flammor och föremål spegla sig i vattnet. Då blir det en portal som leder rakt ner i vattnet.

Rosa eko – inre eld är en reseskulptur.
Den består av minnen från olika resor.
Minnen som har samlats på den rosa betongportalen.

Uppochnedvända föremål från olika länder som är bemålade med billack.
Föremål från Indien, Danmark, Italien …
Och från Mariestad.

Men den handlar också om att genomföra en idé man har, och fullfölja den vad som än händer.
Om att ha inre eld.
Den handlar om människor som brinner.

När man kommer åkande på kanalen - eller kommer gående, eller ser den från Norrqvarn Hotell – kanske man undrar vad det är man har sett.

Man kanske undrar: Har det här verkligen hänt?"
 

 

 

Konstverket Vattentrappa

Vattentrappa, Sjötorp

Vid Varvsbassängen i Sjötorp ståtar den stora skulpturen Vattentrappa av Bengt Olsson. Skulpturen avtäcktes vid 175-årsjubileet i Sjötorp 2007. Den är uppfört till minnet av de 58 000 personer som grävde Göta kanal, från Sjötorp till Mem, under åren 1810 till 1832. Skulpturen består av stenblock i bohusgranit.

 

 

Väl värda ett besök

Hitta till konstverken

Nedan hittar du mer information om konstverken, samt hur du hittar till dem. 

Selected filters: