Konstverket Dubbelgångaren
Konstverket Dubbelgångaren
Konstverket Dubbelgångaren

Konstverket Dubbelgångaren

På en lång vågbrytare i sjön Roxen, nedanför Carl Johans slusstrappa i Berg, står konstverket Dubbelgångaren av Kent Karlsson.

Beskrivning

Skulpturen är en mäktig gestaltning i rostigt järn, som väger drygt fyra ton och är nära nio meter hög. Synintrycken den skapar från land- och sjösidan ger den flera dimensioner, precis som en riktig dubbelgångare.

Juryns motivering och beskrivning:
Dubbelgångaren blir ett överraskande möte för kanalfarare, besökare och bofasta vid Bergs slussar. Genom sin vertikalitet och stringenta kontur intar den med självklar auktoritet vattenlandskapet utan att kännas påträngande eller dominant.

Den lätt stiliserade silhuetten kliver iväg där på skäret som en symbol för människan-som om trafikljusens Herr Gårman frigjort sig och funnit sin egen gångbana. Men gestalten har också fått kropp: dubbelgångaren består av två identiska profilskivor som vinkelrätt skurits in i varandra. Genom att järnskivorna perforerats med otaliga cirkelrunda hål uppkommer ett slags glittereffekt när ljus och vattenreflexer silas genom gestalten: den får fyllighet och puls, en rörelse som förstärks när man rundar den längs farleden eller vid vinterns skridskofärder.


Att få skulpturen på plats på vågbrytaren krävde ett par veckors intensivt arbete av grävare svetsare och en 30-tons lyftkran. Även Försvarets ingenjörstrupper fick hjälpa till med en jättelik ponton och annan teknisk och praktisk assistans.


Konstprojektet Visioner vid vatten pågick under åren 2002-13 och resulterade i flera permanenta kostgestaltningar längs Göta kanal. Sedan dess har de varit en naturlig del av kanalmiljön och bidragit till att ge besökare oväntade kulturupplevelser.