Konstverket Rabbit Crossing
Konstverket Rabbit Crossing

Konstverket Rabbit Crossing

Läs mer om konstverket Rabbit rossning som ligger beläget väster om gästhamnen i Söderköping här!

Beskrivning

Det händer något märkligt i Söderköping. Flykten från landsbygden har nått skogen kring Ramunderberget och nu flyr kaninerna mot metropolen Söderköping för att uppleva den lilla stadens alla fördelar och attraktioner.

För att underlätta för attraktionssugna kaniner har konstnären Eva Fornåå upprättat en Rabbit crossing väster om gästhamnen i Söderköping.

Juryns motivering och beskrivning:
Eva Fornåå öppnar Göta kanal för djuren (åtminstone kaninerna) även om det går på tvärs. Känsligt utformade agerar de som vilka kanalfarare som helst. Förmänskligandet placerar dem i en urgammal fabel - och sago-tradition där såväl Aesopos, Alice i Underlandet, Lilla Kanin och Stora Kanin som deltagarna i ”Den långa flykten” tar plats.

Eva Fornåås kaniner tycks fly en invand väg: den mot staden från det sägensomspunna Ramunderberget där en gång ”Häxan i Kung Karls tid” brändes. Med dramatisk humor grupperar konstnären rytmiskt sina djur. De uttrycker både tvekan, mod och eftertanke, men framför allt hjälpsamhet – en dygd för varje kanalfarare!


Konstnärens egen beskrivning av konstverket från 2005 låter så här:
”För att ta sig över till andra sidan kanalen behövs (tåla)mod, samarbete och hjälpsamhet vare sig man är kanin och ska korsa kanalen eller kanalfarare som önskar sig en angenäm färd längs den samma… Mod att ta det avgörande språnget, ner i ett annat element och en hjälpande hand upp på den andra sidan. Vi har mer gemensamt än vi tror och en hel del att lära av våra släktingar, kaninerna.”

Konstprojektet Visioner vid vatten pågick under åren 2002-13 och resulterade i flera permanenta kostgestaltningar längs Göta kanal. Sedan dess har de varit en naturlig del av kanalmiljön och bidragit till att ge besökare oväntade kulturupplevelser.