Göta kanalklassikern

Har ni mycket tid att spendera? Upplev hela kanalen! Här följer tips på ställen att stanna till på

 

Mem

Charmiga Mem är porten till Göta kanal från Östersjön. Här börjar kanaläventyret och båtfararen möter sin första sluss på kanalresan.

Det vackra hamnmagasinet Kanalmagasinet är bevarat och restaurerat och inrymmer idag restaurang med fullständiga rättigheter, café samt rustikt och mysigt vandrarhem.Kanalmagasinet byggdes ursprungligen som festlokal till invigningen av Göta Kanal år 1832 och här hölls även invigningsmåltiden med ingen mindre än hedersgästen Kung Karl XIV Johan på plats.

 

Söderköping 

Medeltidsstaden Söderköping är en charmig småstadsidyll med Göta kanal som går genom staden, omgiven av en levande landsbygd och vackra Sankt Anna skärgård. Staden är också inspelningsplats för de populära Madickenfilmerna och den tyska succéserien Inga Lindström.

 

Fika på något av alla caféer, ät glass på rikskända Smultronställetprova en öl på microbryggeriet Lock, Hop and barrel, shoppa och ät gott i den myllrande gästhamnen utmed Göta kanal.

 

Brådtom Slusscafé och stugor Gård 

Brådtom är en liten gård med café och stugor i gemytlig miljö alldeles intill en av kanalens slussar. På detta lilla smultronställe får du uppleva det lugna livet på landet bland hönor, katter och kaniner, och njuta av en god fika, matig smörgås eller kanske en glass.

 

Bergs slussar 

Slusstrappan i Berg är en av Sveriges mest spektakulära konstruktioner. Båtarna lyfts eller sänks nästan 30 meter via totalt 11 slussar. Luncha gourmetburgare på kanalkorgen Delimo, prova på äventyrsgolf och se skådespelet som slussningen erbjuder. Lägg in tid för att hyra cyklar och trampa utmed kanalen till Borensberg och tillbaka. Det är cirka 2 mil enkel väg och ni passerar bland annat Cloettas fabriksoutlet i Ljungsbro 5 km från Berg. Vill ni sedan stanna kvar i Berg går det bra att övernatta på vandrarhemmet eller i stugor precis vid kanalen.

 

Borensberg 

Stanna vid Brunneby Musteri på vägen. Musteriet ligger mycket vackert alldeles intill Göta Kanal innan Borensberg. Gårdsbutik och medeltida gårdskyrka. I anslutning till gårdsbutiken finns Restaurang Bettina. Sträckan bjuder på två akvedukter och ett vackert jordbrukslandskap fram till Borensberg. Här öppnas slussen för hand, som förr i tiden. Ni får gärna hjälpa till att veva!

Mitt i Borensberg ligger Börslycke Gårds butik som tillverkar vi hantverksmässigt kolor, kolasås, marmelad, kryddolja, dressing, och fruktvinäger småskaligt och utan tillsatser.Ta en fika på Kaffeteriet som även har ställplatser och minigiolf, ät middag och övernatta på klassiska Göta Hotell i Borensberg där scener från första filmen om Göta kanal spelades in och hela filmteamet och skådisarna bodde under inspelningen.

 

Motala 

Borenshults slussar i Motala är kanalens näst största slusstrappa med fem slussar.

Stanna till och ät lunch/våfflor på Mallboden Café vid Motala Gamla Verkstad. Här finns även en av våra kanalutställningar. I Motala gästhamn är det nära till stadens utbud av butiker. Besök på Motormuseum med en av Sveriges största samlingar av gamla bilar rekommenderas!

 

Karlsborg 

I sommaridyllen Karslborg får du uppleva krutrök, underjordiska gångar och mullrande golv... På Karlsborgs Fästning kan du uppleva spännande guideturer, både för stora och små. Inom murarna på den mäktiga fästningen från 1800-talet har nästan ett litet samhälle vuxit upp - njut av god mat och fika, spännande museum och historiens vingslag.

 

Forsvik

Bara 8 km från Karlsborg väntar idyllen Forsvik. Det glänsande vattnet från Göta Kanal och Bottensjön, de gamla bruksbyggnaderna och kaffedoften från Kafé Ada bildar tillsammans ett besöksmål med en riktig genuin charm. Ta med dig det bästa sällskapet och gör ett besök på Forsviks bruk och ta del av industrihistorien, shoppa kläder, smycken, väskor och inredning på 5 knop eller Sail In eller ta en glass och titta på båtarna som tar sig igenom Göta kanals äldsta sluss.

 

Töreboda 

I Töreboda finns förutom caféer och kanalliv Sveriges minsta reguljära färja, Lina, som trafikerar Göta kanal på tvären. Den korta färden tar bara 20-25 sekunder. Färjan dras för hand över kanalen, du kan själv prova på att dra dig över.

 

Hajstorp

Bara 5 kilometer från central Töreboda ligger idyllen Hajstorp. Att ta en fika invid Göta kanals glittrande vatten är något av det somrigaste som finns. Inne bland de lummiga träden ligger den, en gul före detta brovaktarstuga som numera inrymmer Hajstorp Slusscafé & Vandrarhem. Här sprider sig doften av kaffe och nybakat fikabröd ända ut till uteserveringen, där gästerna sitter under stora parasoll och småpratar i solskenet. Några båtar har lagt till precis utanför fiket i väntan på att få komma igenom slussarna i Hajstorp. Det här är en sommaridyll i ordets rätta bemärkelse.

  

Norrqvarn 

Färdas du ytterligare 5 km från Hajstorp så kommer du till Norrqvarn. Vid Norrqvarn Hotell & Konferens har motorsågskonstnären Sören Niklasson skapat två helt fantastiska svampar, en flugsvamp och en Karl-Johansvamp. Här kan du boka övernattning för hela familjen. Svamparna är gjorda i trä, betong och plywood. Många roliga och spännande detaljer som gör det här till en oförglömlig upplevelse för både små och stora. Sängar finns både i foten och i hatten.

Checkar in gör ni i receptionen inne på Norrqvarn, efter en kort promenad på cirka 100 meter kommer ni till svamparna som står på en kulle tillsammans med tallar och Trollstubbar.

Vid Norrqvarn Hotell & Konferens finns också barnens minikanal, Göta kanal uppbyggt i miniatyr. Här kan du se kanalens väg mellan sjöarna Vänern och Vättern. Du ser var vattentillförseln kommer från, broar, slussar och samhällen. Barnen upptäcker gärna minikanalen mer ingående än så, och kan hyra en leksaksbåt och plaska och leka i det grunda vattnet.

 

Sjötorp 

Sjötorp är Göta kanals port till, eller från, Vänern. Sommartid är det ett livligt samhälle med många besökare och båtar som passerar de åtta första, eller sista, slussarna på sin resa genom Göta kanal.

Lägg till tid för ett härligt familjeäventyr på cykel längs Göta kanal. Cyklarna hämtas ut på Sjötorps cykeluthyrning. Cykelturen går sedan hela tiden utmed Göta kanal på den bilfria, gamla dragvägen där oxar och hästar förr drog fram båtarna. Lunchpaketet får ni med er från starten och kan avnjutas vid någon av alla de slussar som ni passerar. 

Under dagen finns också möjlighet att göra paus vid något mysigt café och smaka på de goda glassarna eller njuta av en kopp kaffe. 

Ställplats Sjötorp Norra har 23 platser, varav 20 har el. Tillgång till servicehus med toalett, dusch, tvättstuga och miljöstation ingår i ställplatsavgiften. Servicekort erhålles mot en deposition om 100 kr. 

Café Baltzar bjuder på rustik och mysig inredning. Kaffebröd, smörgåsar, våfflor, glass samt goda lunchrätter och därtill trevlig personal! Försäljning av kläder och inredning i den intilliggande lilla butiken. Toppenläge invid Göta Kanal! Trevligt att sitta här och titta på folkliv o båtar vid slussen.Servering både ute och inne.

Vid småbåtshamnen i Vänerns strand och Göta kanals första sluss i Sjötorp ligger KanalKrogen. Restaurangen serverar husmanskost, pizza, hamburgare samt à la carte. Pubkvällar med live-underhållning. I caféet kan man få smörgås, glass och fikabröd. Stor markisförsedd uteservering på inglasat trädäck.

I det gamla röda hamnmagasinet i Sjötorp finns ett Kanal-och sjöfartsmuseum. Här kan du ta del av Göta kanals historia och den spännande historia som minner om gångna tiders sjöfart på Göta kanal, Vänern och Vättern.