göta kanalleden

Etapp 5: Borensberg - Berg

Par cyklar på Göta kanalleden

Problem längs leden

Om du upptäcker något problem längs leden, till exempel en skylt som saknas eller är felaktig, får du gärna rapportera in det till ledhuvudmannen.

På så sätt kan problemen åtgärdas och leden fortsätta att vara attraktiv för cyklister och andra besökare. Klicka på knappen för att komma till formuläret för felanmälan. 

Rapportera problem 

Etappen tar dig från Borensberg till Bergs slussar utanför Linköping. Hela sträckan går på den grusade dragvägen som är fri från biltrafik, och lämpar sig väldigt bra för familjer.

Etapp 3 av Göta kanal-leden börjar framför Göta hotell i Borensberg. Där finns även en av kanalens två handdrivna slussar, och den som vill brukar få hjälpa till att veva. För att ta dig mot Berg följer du hela tiden den grusade dragvägen på norra sidan av kanalen. Första stoppet kan göras redan vid Glasbrukets Café och vandrarhem, och där är också första gången du kan stöta på kanalfåren. De låter sig gärna klappas, men bör inte matas för att inte få ont i magen. 

 

Längs sträckan passerar du över två akvedukter, Kungs Norrby och Ljungsbro, där kanalen går i en ränna över bilvägen nedanför. Du kommer också att passera förbi Brunneby Musteri som ligger på södra sidan av kanalen, så du behöver ta dig över vid närmsta bro om du vill göra stopp för lunch eller fika där. 

 

Väl framme i Berg finns Göta kanals största slussområde. Här lyfts eller sänks båtarna nästan 29 meter via två dubbelslussar och en slusstrappa med sju slussar.