Par vid vattnet

Åk på en mysig roadtrip tillsammans

Det är inte alltid de största eller mest avancerade äventyren man minns. Ibland är det viktigaste att bara få komma iväg från vardagen och vara tillsammans. Den mysiga atmosfären längs Göta kanal gör den till ett perfekt resmål för er som vill åka iväg på tu man hand. 

Mem 

Kanalmagasiet i Mem är ett mysigt ställe som både erbjuder boende på pensionat, glamping och mat. Dessutom arrangerar de fantastiska bröllop och stora fester! Här kan ni sitta på den härliga uteserveringen och drömma er bort om vad ni skulle vilja fira tillsammans.

 

 

 

Söderköping

Nästa tips är att njuta av några timmars spa på Söderköpings Brunn, där ni också kan sova över. Och vill ni hellre göra något mer aktivt; klättra upp på Ramunderberget och ta med picknick.

Vill ni bo lite mindre rekommenderar vi att ni tar in på Slussen Rum, precis vid Söderköpings sluss. Sen kan ni gå sakta hand i hand genom kanalhamnen och njuta av folklivet. Stanna till på någon av restaurangerna Å-Caféet eller HÅLL Bar & Kök, eller prova en öl på microbryggeriet Lock, Hop and Barrel. 

 

Borensberg

I Borensberg kan ni hyra cyklar på Kaffeteriet och cykla en bit längs den bilfria dragvägen. Några kilometer bort ligger Glasbrukets sommarcafé och efter ytterligare några kilometer kommer ni till Brunneby Musteri. Där finn både gårdsbutik och gårdskyrka, alldeles intill Göta kanal, och i anslutning till gårdsbutiken ligger Restaurang Bettina. Sträckan bjuder på två akvedukter, ett vackert jordbrukslandskap och betande kanalfår.

Övernatta på mysiga Göta Hotell,  och njut av ett glas bubbel och en trerätters middag i kvällssolen på terassen. Nästa dag tar ni en lång sovmorgon innan ni styr kosan mot Karlsborg.

 

Karlsborg

I sommaridyllen Karlsborg kan ni strosa i hamnen och äta lunch. Efter det är möjligheterna många längs vägen, och målet är att se solen gå ner i Sjötorp där Göta kanal möter Vänern.

Besök Hajstorps Slusscafé som ligger inne bland de lummiga träden bredvid Hajstorps sluss. Här sprider sig doften av kaffe och nybakat fikabröd ända ut till uteserveringen, där gästerna sitter under stora parasoll och småpratar i solskenet. Några båtar har lagt till precis utanför fiket i väntan på att få komma igenom slussarna i Hajstorp. Det här är en sommaridyll i ordets rätta bemärkelse. 

 

 

Åk vidare till Norrqvarns Hotell och konferens. Den stora, gula byggnaden vid Norrkvarns slussar var ursprungligen en av Göta kanals kvarnar. Här finns numera en unik anläggning med boende, restaurang med härlig uteservering vid bryggan. Ta en fika eller något svalkande att dricka. Är ni historiskt intresserade kan ni gå över bron till den gamla kalkboden, där det finns en utställning om kanalbygget. Här startar även en 500 m lång kulturstig, som berättar om området. 

 

Sjötorp

Sjötorp är Göta kanals port till, eller från, Vänern. Sommartid är det ett livligt samhälle med många besökare och båtar som passerar de åtta första, eller sista, slussarna på sin resa genom Göta kanal. I Här finns många möjligheter till både övernattning och middag.

Café Baltzar bjuder på rustik och mysig inredning. Ett mysigt ställe där ni kan sitta och titta på folkliv och båtar vid slussen. På andra sidan Varvsbassängen erbjuds försäljning av kläder och inredning i de små bodarna vid bryggan.

Vid småbåtshamnen i Vänerns strand och Göta kanals första sluss i Sjötorp ligger Kanalkrogen. Restaurangen serverar husmanskost, pizza, hamburgare samt à la carte, samt har pubkvällar med live-underhållning. I caféet kan man få smörgås, glass och fikabröd. I en av de små röda bodarna finns också Perssons i backen, som serverar fish n chips på abborre, gös och torsk. Den lilla restaurangen drivs av far och son Persson, och fisken fiskas av fadern som är yrkesfiskare på Vänern. 

Har ni husbil och vill bo över finns Ställplats Sjötorp Norra med 23 platser, varav 20 har el. Tillgång till servicehus med toalett, dusch, tvättstuga och miljöstation ingår i ställplatsavgiften. Vill ni hellre sova i en riktig säng, ligger Pensionat Kajutan precis vid kanalbron. 

 

Planera din resa

Hitta till våra kanalnära boenden

Selected filters: