Kanalfåren går på kanalbanken

Vandra i Motala och Borensberg i höst

När träden blir röda och ljuset lite mer dämpat, är det nästan magiskt att befinna sig längs med Göta kanal. Det är som att hela området runt kanalen vore byggt för vandring, njutcykling och rekreation. Runt Motala och Borensberg finns ett flertal företag som håller öppet även under hösten, så det är en riktigt bra sträcka för en höstvandring. Här får du förslag på hur ni kan lägga upp en kortare eller längre vandring, med tips på boende och matställen längs vägen. 

 

Kortare vandring eller längre promenad

Börja vandringen i Motala hamn och följ kanalen österut genom trädallén. På vägen passerar ni Baltzar von Platens grav innan ni kommer till de historiska kvarteren i Gamla Motala verkstad. Vid Treöresbron kan ni korsa kanalen och gå på södra sidan bort till Borenshults slussar. Den stora slusstrappan är mäktig även på hösten när det inte är några båtar som slussar!

Korsar ni Borenshultsbron kommer ni till Café & Grill på andra sidan. Här kan ni kliva in i en klassisk amerikansk diner, vilket passar perfekt för ett lunchstopp. 

Vägen tillbaka går ni på norra sidan av kanalen och efter någon kilometer är du tillbaka i G:a Motala verkstad. Då kanske det passar bra med ett stopp för kaffe och något sött på Café Mallboden, som håller öppet under helgerna hela hösten. 

 

Längre vandring

Önskar ni en lite längre vandring, kan ni till exempel starta vid Brunneby Musteri öster om Borensberg. Där finns möjlighet att fika, äta lunch och att handla i gårdsbutiken. När ni sedan kommer in i Borensberg rekommenderar vi definitivt ett stopp hos Camardas italienska delikatesser, som har alla tänkbara godsaker i sin butik. 

Här lämnar ni kanalen och kan med fördel följa den rödvita skyltningen för Göta kanalleden mot Motala. Utsikten längs vägen är riktigt fin och ni passerar både Kristbergs kyrka och kan skymta Ulvåsa slott på andra sidan sjön Boren. 

När ni kommer in i Motala kommer ni strax fram till Café & Grill Borenshult, vid Borenshults slussar. Här bjuds på klassiska hamburgare och liknande mat värdig en amerikansk diner. Ett bra stopp för att fylla på energi under vandringen innan ni fortsätter längs kanalbanken bort mot G:a Motala verkstad.

I de gamla industrkvarteren håller Café Mallboden öppet på helgerna hela hösten. Ett hett tips är att prova deras näst intill världsberömda våfflor! Utanför caféet ligger en av Göta kanals tre torrdockor. Så här års är den fylld av båtar som tagits in för vinterförvaring i väntan på att farleden öppnar upp igen i maj. 

Mätta och belåtna fortsätter ni vidare bort mot Motala hamn. Där kan ni avsluta dagen med ett besök på Motala Motormuseum, eller på någon av hamnens restauranger. 

 

Höstpaket och boende

Om du vill göra din vistelse lite längre, går det bra att kombinera ihop vandringen med ett boende så att du får ett helt eget höstpaket. Hotell Carl Friman och Hotell Nostalgi är två riktigt bra alternativ på charmiga boenden. Och vill du även lyxa till det med några spa-behandlingar, bokar du din övernattning på Högby Spa & Konferens mitt emellan Motala och Borensberg. 

Hitta till företagen

Planera din höstvandring

Du kan också läsa mer på vår vandringgsida.

Vandring

Selected filters:

Läs mer

Mer information från Göta kanal