göta kanalleden

Etapp 4: Motala - Borensberg

Par cyklar på Göta kanalleden

Problem längs leden

Om du upptäcker något problem längs leden, till exempel en skylt som saknas eller är felaktig, får du gärna rapportera in det till ledhuvudmannen.

På så sätt kan problemen åtgärdas och leden fortsätta att vara attraktiv för cyklister och andra besökare. Klicka på knappen för att komma till formuläret för felanmälan. 

Rapportera problem 

Etappen tar dig från Motala hamn till Borensberg. Du börjar vid Göta kanals huvudkontor och passerar G:a Motala verkstad. I Borensberg kan du se en av två handmanövrerade slussar.

Etapp 3 av Göta kanal-leden börjar i Motala hamn, utanför Göta kanals huvudkontor. Antingen börjar du din cykeltur här, eller så kommer du med båt från Karlsborg på andra sidan Vättern. Första delen av etappen går på dragvägen västerut, och passerar genom de historiska kvarteren i G:a Motala verkstad. Verkstaden grundades som serviceverkstad till kanalbygget, och anses vara den svenska industrins vagga. Här kan du stanna för fika på Café Mallboden, som serverar nästintill världsberömda våffelkreationer. Är du intresserad av kanalbygget, finns här även utställningen Från idé till verklighet. 

När du passerat Borenshults slussar, tar du dig vidare på den gamla landsvägen mot Borensberg. Vägen har inte särskilt mycket trafik sedan den nya vägen invigdes, men bjuder på strålande utsikt över Boren. Framme i Borensberg finns livsmedelsbutiker, restauranger och caféer, och du kan både bo och äta gott på anrika Göta hotell. Du kan även få hjälpa slussvärden att veva upp den handdrivna slussen.