göta kanalleden

Etapp 2: Töreboda - Tåtorp

Par cyklar på Göta kanalleden

Problem längs leden

Om du upptäcker något problem längs leden, till exempel en skylt som saknas eller är felaktig, får du gärna rapportera in det till ledhuvudmannen.

På så sätt kan problemen åtgärdas och leden fortsätta att vara attraktiv för cyklister och andra besökare. Klicka på knappen för att komma till formuläret för felanmälan. 

Rapportera problem 

Etappen tar dig från Töreboda till Tåtorp vid sjön Viken. Du följer den grusade dragvägen längs Göta kanal, och passerar Göta kanals enda ö, som också är dess högsta punkt.

Etapp 2 av Göta kanal-leden börjar i Töreboda där du följer dragvägen söderut på östra sidan av kanalen. Från början användes vägen av de dragdjur som drog båtarna, men idag är den en riktigt bra cykelled. Vid Jonsboda cyklar du över bron och fortsätter på västra sidan. Både där och i Vassbacken finns möjlighet att göra stopp för fika och mat. Som många andra platser längs kanalen, har även dessa haft en stark koppling till den genom tiderna. 

 

När du passerat Vassbacken ändras miljön och du lämnar det öppna slättlandskapet. Nu blir omgivningarna mer skog och berg, och den här sträckan tog kanalgrävarna 7 år att färdigställa eftersom de var tvugna att spränga sig genom urberg. Här passerar du den konstgjorda ön Lanthöjden där en obelisk markerar högsta landpunkten längs Göta kanal. 

 

Framme i Tåtorp kan du övernatta eller ta en fika på Tåtorps Café & vandrarhem, eller cykla vidare på etapp 3. Här kan du även få se båtar som slussar genom en av Göta kanals två handdrivna slussar.