Lummig grönska och spännande historia

Ta tåget till Töreboda och cykla österut. På den här turen blandas öppna landskap med lummig grönska och spännande historiska platser. 

Att resa med tåg är det mest hållbara sättet att ta sig till cykelsemestern längs Göta kanal. Till Töreboda är det enkelt att ta sig från hela Sverige och cyklar finns att hyra hos både Café Visthuset och Sustainable Stella. 

När ni hämtat ut era cyklar trampar ni österut och första anhalten är färjan Lina, Europas minsta färja, som tar er till andra sidan kanalen. Längs vägen finns flera fina rastplatser där ni kan stanna och fika, om ni inte hellre stannar vid Jonsboda Café & Camping för deras goda fika. 

Mysig övernattning i Tåtorp

Förslagsvis gör ni ert första stopp för övernattning i Tåtorp. Där bor ni på vandrarhemmet med möjlighet att laga egen middag i det gemensamma köket. Vill ni hellre sätta er vid dukat bord finns en restaurang i Vassbacken, som ligger ett par kilometer innan ni kommer fram till Tåtorp. Det är alltså ingen större omväg om ni vill cykla fram och tillbaka för detta. 

Ni har nu avverkat etapp 2 av Göta kanalleden och cyklat 15,5 km. Härifrån kan ni antingen välja att cykla tillbaka till Töreboda eller fortsätta på etapp 3, som är 57 km och går till Forsvik och Karlsborg. 

Se och ladda ner turkarta

Runt Viken mot Forsvik

Dagen efter fortsätter ni runt Sjön Viken. Mestadels cyklar ni här på mindre landsväg och tyvärr finns inte så många ställen att stanna för förfriskningar innan ni kommer fram till Forsvik. Vi rekommenderar därför att ni köper med er matsäck från frukosten i Tåtorp. I Forsvik kan ni äta lunch på Forsviks Café och mat och även ta en tur på Forsviks bruk, som är ett riktigt spännande industriminne. Här finns även shopping i fina Kanalbutiken 5 knop och möjlighet att köpa med matsäck i obemannade matbutiken 24SJU.

Sedan är det inte långt kvar till Karlsborg, dit ni kommer fram senare på eftermiddagen. Här rekommenderar vi att ni äter på någon av stadens restauranger och bor bekvämt på Kanalhotellet eller Hotell Rödesund. Ni har klarat av etapp 3 av Göta kanalleden och det är värt att fira!

 

Cykla vidare, eller ta en annan väg tillbaka

Karlsborg är en bra plats att vända tillbaka mot Töreboda på, men för er som vill vidare går det att ta båten M/Y Modig över till andra sidan Vättern. Där fortsätter Göta kanalleden vidare mot Ostkusten.

Vill ni inte cykla samma väg tillbaka, går det att avvika från den rödvita leden och cykla på norra sidan av sjön Viken tillbaka. Här finns ett flertal olika vägar att välja mellan, men det är bra att vara medveten om att de är mer trafikerade än de vägar som ingår i Göta kanalleden. Tar ni tex väg 202 från Karlsborg hela vägen tillbaka till Töreboda, är det 35,5 km att cykla. Även här bör ni se till att köpa med er proviant att äta längs vägen, då det kan vara ont om stopp för mat och fika. 

Tillbaka i Töreboda rekommenderar vi att ni stannar en natt på Pensionat Prästgården innan ni reser hemåt igen. 

Hitta till företagen

Planera & boka din cykelsemester

Här hittar du företagen som nämns i beskrivningen ovan, så att du enkelt kan boka din egen cykelupplevelse. 

Selected filters:

Hitta till företagen

För dig som vill fortsätta in till Linköping

Selected filters: