Gästhamn i historiska Hajstorp
Gästhamn i historiska Hajstorp
Gästhamn i historiska Hajstorp
Gästhamn i historiska Hajstorp

Gästhamn i historiska Hajstorp

Hajstorps slussar är ett omtyckt besöksmål vid Göta kanal, med flera slussar på en kort sträcka, café, utställning och ställplats. Här ligger också Hajstorps gästhamn.

Beskrivning

Gästhamnen i Hajstorp har 15 platser och 8 eluttag med 6A. I gästhamnsservice, som delas med ställplatsen, finns toaletter, duschar och tvättstuga.


Att göra i hamnen
I den gamla slussvaktarbostaden ligger idag ett trivsamt café med hembakat bröd och utsikt över båtarna som slussar. I det röda hamnmagasinet intill finns dessutom en utställning och försäljning av hantverksprodukter av hög kvalité. På sommaren arrangeras populära veteranfordonsträffar en onsdag i månaden, och då lever Hajstorp verkligen upp.

Historiska Hajstorp
Här i Hajstorp hölls den ståtliga invigningen av Göta kanals västra del 1822. Carl XIV Johan landsteg då tillsammans med Baltzar von Platen under högljutt jubel från den stora skara människor som samlats. På kvällen hölls middag och fest för 200 personer, och senare på kvällen fick von Platen emotta Serafimerordens blå band ur kungens hand.
Läs mer om invigningen här!