Grynet vid Minikanalen

Turförslag: Göta kanals västra sida med barn

Att ta med familjen på road trip längs Göta kanal i Västergötland kan bli årets bästa äventyr. Här finns massor att upptäcka för både stora och små! Fascineras av båtarna som lyfts och sänks med hjälp av vattnet i slussarna, åk med Sveriges minsta färja Lina, bo i en svamp eller prova att slussa själv i Barnens Minikanal. Och glöm inte att stanna ofta, för att vila benen och äta glass eller något annat gott! 

 

Sjötorp - porten mot Vänern

Förslagsvis börjar ni dagen i Sjötorp med att titta på slussningen i Göta kanals första slussar sett från Vänern. Här finns många slussar att beskåda! Ta gärna en sväng in på Kanalmuseet där ni kan lära er mer om hur kanalen byggdes, och om de båtar som byggdes på Sjötorps varv. En av båtarna var Vänerslupen Oskar och idag ligger en replika av henne, Slupen Oskar II, i hamnen i Sjötorp. Under sommaren finns möjlighet att få följa med på en tur, och känna historiens vingslag på riktigt! Efteråt passar det bra att köpa glass på Café Baltzar eller en våffla på Slussportens våffelstuga!

 

Har ni inte egna cyklar med er, rekommenderar vi att ni hyr hos Sjötorps Cykeluthyrning. Förutom vuxencyklar har de även barncyklar i flera olika storlekar och cykelkärror för de allra minsta. Att cykla en bit längs kanalen är en riktigt rolig upplevelse för hela familjen, och nya äventyr väntar bakom varje krök! Till nästa föreslagna stopp, Norrkvarn, är det cirka 9 km och längs vägen finns flera fina rastplatser

 

Flugsvamp

 

Norrkvarn - barnens favorit

Mitt emellan Sjötorp och Hajstorp ligger Norrkvarns slussområde. Här kommer barnen ha kul när de leker i Barnens minikanal. Och har ni möjlighet är det här ni ska övernatta – i en svamp! Svamparna är gjorda i trä, betong och plywood och de många roliga och spännande detaljerna gör det här stoppet till en oförglömlig upplevelse för både små och stora. Sängar finns dessutom både i foten och i hatten. Svamparna bokas via Norrqvarn Hotell & konferens, där ni även kan äta en god middag på kvällen. Efter en natt i svampen kan ni antingen cykla tillbaka eller åka vidare mot Töreboda.

 

 

 

Hajstorp - en pittoresk pärla

Endast 5 kilometer från centrala Töreboda ligger idyllen Hajstorp. Att ta en fika eller lättare lunch vid Göta kanals glittrande vatten är något av det somrigaste som finns. Inne bland de lummiga träden, i en gul före detta brovaktarstuga ligger numer Hajstorps Slusscafé & Vandrarhem. Här sprider sig doften av kaffe och nybakat fikabröd ända ut till uteserveringen, där gästerna sitter under stora parasoll och småpratar i solskenet. I det röda magasinet ställer Hantverkarna kring kanalen ut sina alster under sommaren, och på ovanvåningen finns utställningen En bondefamiljs liv för 100 år sedan. Här kan barnen prova på att väva, tälja barkbåtar med mera. Ta gärna ett bad innan ni fortsätter vidare!

 

 

Töreboda - knutpunkten i Västergötland

I Töreboda finns, förutom caféer och kanalliv, Sveriges minsta reguljära färja Lina som trafikerar Göta kanal på tvären. Färjan dras för hand över kanalen, och färden tar bara 20-25 sekunder. Du kan själv få prova på att dra dig över! I Töreboda finns även Töreboda Camping & bad, med Göta kanals enda poolområde. Och hos Kayakomat kan den äventyrliga hyra kajak eller SUP för att paddla på kanalen. Ät en god lunch eller tidig middag på Restaurang Krubb och stanna gärna över natten hos Pensionat Prästgården.

 

Karlsborg

I sommaridyllen Karlsborg kan ni uppleva krutrök, underjordiska gångar och mullrande golv. Karlsborgs Fästningsmuseum är ett anrikt militärmuseum och inne på Karlsborgs Fästning och härifrån kan ni följa med på spännande guideturer, både för stora och små. Inom murarna på den mäktiga fästningen från 1800-talet har ett eget litet samhälle vuxit upp - njut av god mat och fika, spännande museum och historiens vingslag. 

Våra familjevänliga partners i västergötland

Här hittar du mer information
om sevärdheter & aktiviteter

Selected filters:

våra barnvänliga Partners i Västergötland

Här hittar du mer information om boenden

Selected filters: