Familj vid sluss

Göta kanals östra sida med barn

Att ta med familjen på road trip längs Göta kanal i Östergötland kan bli årets bästa äventyr. Det finns massor att upptäcka för både stora och små. Se båtarna som lyfts och sänks av vattnet i slussarna, utmana varandra på minigolf eller klappa kanalfår. Och glöm inte att stanna ofta, för att vila benen och äta glass eller något annat gott! 

 

Söderköping 

Börja dagen med att klättra upp för Ramunderberget och titta på utsikten över Söderköping och kanalen. En häftig upplevelse för såväl barn som vuxna! När ni har tagit er ner igen kan det vara dags för en glass, vilken tur då att glassrestaurangen Smultronstället ligger precis intill slussen. Om kön är lång, som den ibland kan vara, kan ni låta barnen leka av sig i lekplatsen bredvid, med slussande båtar som bakgrund. En promenad genom den pittoreska stadskärnan hinner ni också med, visste ni om att delar av Madicken-filmerna är inspelade här? 

 

Norrköping

Passa på att ta en sväng in i Norrköping på ditt äventyr utmed Göta kanal. Här finns många klassiska kännetecken för Sveriges nionde största stad. Förutom fotboll och gula spårvagnar, väntar en lång rad familjevänliga attraktioner, sevärdheter, nöjen och roliga aktiviteter. Ett måste är att titta på det gamla industrilandskapet vid Motala Ström som rinner rakt genom staden. 

 

Brådtom 

Efter en stunds spännande stadsliv kan ni bege er vidare västerut. Stanna till vid Brådtoms slusscafé för en fika och hälsa på gårdens katter, kaniner och glada sprätthönor. (Blev ni kvar längre än beräknat i Söderköping och tycker att Brådtom är en mysig plats – Då kan ni även övernatta här, mitt i en svensk sommaridyll!)

 

 

Bergs slussar

Nästa destination – Bergs slussar! Här kan ni också avsluta dagen. Spela en runda minigolf eller tar ett dopp vid den barnvänliga badstranden i Roxen. Imponeras av de stora slussportarna i Slussportsutställningen. Eller spana på de sista båtarna som slussar in till natthamn från kanalkrogen Delimos terrass, samtidigt som ni avnjuter en god hamburgare. Övernattar gör ni förslagsvis på Bergs slussars vandrarhem/stugor.

Vill ni göra en tur in till Linköpings city, föreslår vi att ni tar båten M/S Stockholm från Berg in till Linköping och tillbaka! Tar ni istället bilen kan ni passa på att åka ut till Flygvapenmuseum, som är ett prisbelönt teknik- och kulturhistoriskt museum och passar för hela familjen. 

 

Malfors/Ljungsbro

Nästkommande dag vaknar ni förhoppningsvis utvilade, och tar er några minuter bort till Malfors. Här kan ni besöka den nybyggda aktivitetsparken som passar barn i alla åldrar. Ta en fika på Malfors Café och besök sedan Cloettafabrikens outlet i Ljungsbro innan ni åker vidare. Det blir garanterat ett av favoritstoppen på resan! 

 

Borensberg 

Ät en god lunch på anrika Göta hotell som ni hittar precis intill kanalen. Efter lunchen vill nog barnen hjälpa till att veva upp slussen för båtarna som ska passera precis nedanför terassen. Slussen i Borensberg är nämligen en av två slussar som fortfarande öppnas manuellt. Ta en kaffe på Kaffeteriet eller se på kolatillverkning hos Börslycke gård. Har ni tid går eller åker ni bort till Glasbrukets Café och vandrarhem, där några av kanalfåren har sitt bete. De har oftast inget emot att bli klappade! Vid Glasbruket finns även kanotuthyrning för den som blir lite sugen på att paddla. 

 

 

Motala 

Ni fortsätter slutligen till Motala där ni strosar i hamnen i den ljumna sommarkvällen. Ät en god middag på någon av restaurangerna och låt barnen leka på den stora sjöstadsinspirerade lekplatsen vid Vättern. Här kan man rida på en svan såväl som på en gädda! Bredvid stadsparken ligger Vätternakvariet som med sina 15 akvarier visar upp både Vätternfiskar och tropiska fiskar från Afrika, Asien och Sydamerika. I hamnen ligger även Sveriges största Motormuseum. Här finns en stor och spännande samling fordon och annan teknik i tidsenliga miljöer. Det är ett museum utöver det vanliga som brukar uppskattas av hela familjen!

Ett annat måste för alla barn som besöker Motala är Café Mallboden, som bjuder på några av Sveriges godaste våfflor med spännande fyllningar av både hallonbåtar och chokladbollar. Även här i G:a Motala verkstadsområdet finns hagar för kanalfåren, och även om de inte vill bli matade har de inget emot att bli klappade. 

Våra familjevänliga partners i Östergötland

Här hittar du mer information
om sevärdheter & aktiviteter

Selected filters:

våra barnvänliga Partners i Östergötland

Här hittar du mer information om boenden

Selected filters: