Grynet står vid kaj

Turförslag: Göta kanals östra sida med barn

Att ta med familjen på road trip längs Göta kanal i Östergötland kan bli årets bästa äventyr. Det finns massor att upptäcka för både stora och små. Se båtarna som lyfts och sänks av vattnet i slussarna, utmana varandra på minigolf eller klappa kanalfår. Och glöm inte att stanna ofta, för att vila benen och äta glass eller våfflor!  

 

Söderköping - en bra startpunkt

Vi föreslår att ni börjar dagen i Söderköping. Medan benen ännu är pigga och starka, kan ni klättra upp för Ramunderberget och titta på utsikten över Söderköping och kanalen. En häftig upplevelse för såväl barn som vuxna! När ni har tagit er ner igen är det nog dags för dagens första glass, och som tur är ligger glassrestaurangen Smultronstället precis intill slussen. Om kön är lång, som den ibland kan vara, kan ni barnen leka i lekplatsen bredvid, medan de vuxna väntar. En promenad genom den pittoreska stadskärnan hinner ni också med. Visste ni förresten att delar av Madicken-filmerna är inspelade här? 

 

Vill ni stanna lite längre i Söderköping, finns ett par olika båtturer att välja mellan. Både M/S Athene och M/S Göta Lejon har sin hemmahamn i Söderköping och gör dagsturer ut mot Mem och skärgården. Hitta alla olika dagsturer här! Tillbaka i land kan ni antingen checka in på Söderköpings Brunn eller Slussen Rum

 

 

Brådtoms slusscafé

Brådtom - en svensk sommaridyll

När ni känner er färdiga med den pittoreska småstaden, kan ni bege er vidare västerut. Stanna till vid Brådtoms slusscafé för en fika och hälsa på gårdens katter, kaniner och glada sprätthönor. Det brukar vara mycket uppskattat hos barnen! Och blev ni kvar längre än beräknat i Söderköping och tycker att Brådtom är en mysig plats, då kan ni även övernatta här, mitt i en svensk sommaridyll!

 

 

 

Bergs slussar - Göta kanals mest kända område

Nästa destination är Bergs slussar! Här passar det bra att avsluta en dagstur, eller börja nästa dag om ni stannade kvar i Brådtom. Spela en runda minigolf eller tar ett dopp vid den barnvänliga badstranden i Roxen. Imponeras och fascineras av de stora slussportarna i Slussportsutställningen och försök föreställa er hur det var att veva upp dem för hand förr i tiden. Till lunch eller middag rekommenderar vi en burgare på Kanalkrogen Delimos terass, där ni har god utsikt över båtarna som slussar. Vill ni övernatta här, passar Bergs slussars vandrarhem/stugor bra och vill ni stanna längre finns flera spännande aktiviteter inne i Linköping. Där hittar ni både Flygvapenmuseum, Östergötlands museum och Lasse-Majas deckarhus - och så Gamla Linköping såklart! 

Om ni gillar att cykla, rekommenderar vi att ni hyr Kaffeteriets cyklar hos Turistinformationen. Sträckan från Bergs slussar till Borensberg är en av de mer barnvänliga, och varje år upptäcker nya familjer hur roligt det är att cykla längs Göta kanal. Och oavsett om ni cyklar eller tar bilden vidare västerut, hittar ni ett riktigt smaskigt stopp i Ljungsbro - Cloettas fabriksbod med försäljning av godis. Här kan ni även besöka aktivitetsparken, som passar för barn i alla åldrar. Det är inte omöjligt att detta blir ett av favoritstoppen på resan! 

 

 

 

 

Borensberg - med Östergötlands enda handdrivna sluss

Kommer ni med cykel till Borensberg passerar ni först Glasbrukets Café och vandrarhem, där några av kanalfåren har sitt bete. De har oftast inget emot att bli klappade! Vid Glasbruket finns även kanotuthyrning för den som blir lite sugen på att paddla. Inne i Borensberg kan ni äta en god lunch på anrika Göta hotell, som ni hittar precis intill kanalen. Och efter lunchen vill nog barnen hjälpa till att veva upp slussen för båtarna som ska passera precis nedanför terassen. Slussen i Borensberg är nämligen en av två slussar som fortfarande öppnas manuellt. Ta en kaffe på Kaffeteriet och utmana varandra på en minigolfturnering, eller se på kolatillverkning hos Börslycke gård. 

 

 

Motala - Östergötlands sjöstad

Ni fortsätter slutligen till Motala där Café Mallboden är ett måste för alla barn. Här hittar ni några av Sveriges godaste våfflor med spännande fyllningar av både hallonbåtar och chokladbollar! Även här i G:a Motala verkstadsområdet finns hagar för kanalfåren, och även om de inte vill bli matade har de inget emot att bli klappade. När kvällen kommer kan ni ta er vidare ner till hamnen i Motala. där ni äter en god middag på någon av restaurangerna och kan låta barnen leka på den stora sjöstadsinspirerade lekplatsen vid Vättern. Här kan man rida på en svan såväl som på en gädda! Bredvid stadsparken ligger Vätternakvariet som med sina 15 akvarier visar upp både Vätternfiskar och tropiska fiskar från Afrika, Asien och Sydamerika. I hamnen ligger även Sveriges största Motormuseum med en stor och spännande samling fordon och annan teknik i tidsenliga miljöer. Det är ett museum utöver det vanliga som brukar uppskattas av hela familjen!

 

Våra familjevänliga partners i Östergötland

Här hittar du mer information
om sevärdheter & aktiviteter

Selected filters:

våra barnvänliga Partners i Östergötland

Här hittar du mer information om boenden

Selected filters: