göta kanalleden

Etapp 1: Sjötorp - Töreboda

Par cyklar på Göta kanalleden

Problem längs leden

Om du upptäcker något problem längs leden, till exempel en skylt som saknas eller är felaktig, får du gärna rapportera in det till ledhuvudmannen.

På så sätt kan problemen åtgärdas och leden fortsätta att vara attraktiv för cyklister och andra besökare. Klicka på knappen för att komma till formuläret för felanmälan. 

Rapportera problem 

Etappen tar dig från Sjötorp vid Vänern till Töreboda. Du följer den grusade dragvägen längs Göta kanal, och passerar pittoreska platser som Norrkvarn och Hajstorp.

Etapp 1 av Göta kanalleden startar i Sjötorp, som är Göta kanals port mot Vänern. Hit lockas tusentals besökare varje år på grund av den mysiga atmosfären, och för att få uppleva båtar som slussar på Göta kanal. För att cykla mot Töreboda följer du den grusade dragvägen på södra sidan av kanalen. Från början användes den av de dragdjur som drog båtarna på kanalen, men idag är den en riktigt bra cykelled. Längs vägen kan du göra stopp i Lyrestad, Norrkvarn och Hajstorp. Alla tre är pittoreska små platser med stark koppling till Göta kanal och dess historia. Möjlighet finns att både köpa lunch och fika, så du behöver inte ta någon matsäck med dig.

Väl framme i Töreboda blir det mer liv och rörelse, framför allt sommartid. Här finns både caféer, restauranger och aktiviteter som minigolf, kajakuthyrning och utomhuspool. Etappen slutar vid färjan Lina - Sveriges minsta reguljära färja. Den tar dig över Göta kanal och vidare till etapp 2 av leden.