Perfekt cykeltur för familjer!

Vill ni cykla en eller ett par dagar längs Göta kanal är det här en klassisk cykeltur. Den passar väldigt bra för familjer med barn, eller för er som vill ha en lite enklare cykling där ni också orkar med annat.

Börja dagen med att hämta ut era hyrcyklar på Kaffeteriet i Borensberg och cykla sen österut. Efter endast ett par kilometer passerar ni det gamla glasbruket som idag är vandrarhem och sommarcafé. Här cyklar ni även igenom ett av kanalfårens sommarbeten, och kan hälsa på dem om de är på plats. 

Bra stopp längs vägen mot Berg är Brunneby Musteri & Gårdsbutik samt Ljungs västra. Men ni bör heller inte missa Ljungsbro med Cloettas fabriksförsäljning och den populära aktivitetsparken. Det kan mycket väl bli bästa stoppet på resan! Har ni med eget fika finns dessutom flera fina rastplatser att stanna på. 

När ni kommer till Berg har ni cyklat etapp 5 av Göta kanalleden, som är drygt 20 km. 

Sov kvar i Berg, eller cykla in till Linköping

Framme i Berg finns flera boendealternativ att välja på. Ni kan bo på vandrarhem, i stuga eller i ett glampingtält. Eller så kan ni cykla vidare in till Linköping och bo på något av hotellen. Dit är det cirka 15 km.

 

Se och ladda ner turkarta

 

Stanna minst en dag extra

Dagen efter rekommenderar vi att ni gör Linköping, med allt vad det innebär. Här finns barnens favoriter LasseMajas deckarhus och Gamla Linköping, men även Flygvapenmuseum och Östergötlands museum. Båda de senare har riktigt bra utställningar som riktar sig mot barn. Dessutom finns här en nästan ny simhall! 

Efter en hel dag med stadspuls kan ni antingen cykla tillbaka, eller åka med båten M/S Wasa Lejon från Berg till Borensberg. Båten avgår kl. 10 i stort sett alla dagar under sommaren och det går bra att boka plats för cyklar ombord. Ett tips är dock att det går att lämna de hyrda cyklarna på turistinformationen i Berg, om ni angett det i er bokning. 

 

Res hållbart med tåg

Ett annat alternativ, om ni vill resa hållbart med tåg, är att vända på turen och starta i Linköping. Dit går det enkelt att ta sig med tåg från hela Sverige, och med Östgötatrafiken tar ni er vidare till Bergs slussar där ni kan hämta era hyrcyklar. Cykla till Borensberg och gör samma stopp som beskrivs ovan, fast i omvänd ordning. 

Vill ni testa en riktigt mysig glamping stannar ni för övernattning på Sörby Glamping och cyklar vidare till Borensberg dagen efter. Annars rekommenderar vi att ni övernattar på Glasbrukets vandrarhem eller Göta hotell. Dagen efter kan ni antingen cykla eller ta båten M/S Wasa Lejon tillbaka till Berg. Vill ni ha cyklarna med er tillbaka, för att kunna ta er runt i Linköping dagen efter, kan ni boka plats för dem på båten. Annars går det bra att lämna tillbaka dem på Kaffeteriet innan ni hoppar ombord.

Tillbaka i Berg och Linköping, rekommenderar vi att ni stannar den där extra dagen för att utforska staden. Det går att göra både med cykel och lokaltrafik. 

Grynet Grävling

En toppentur för barn, tycker Grynet!

Hitta till företagen

Planera & boka din cykelsemester

Här hittar du företagen som nämns i beskrivningen ovan, så att du enkelt kan boka din egen cykelupplevelse. 

Selected filters:

Hitta till företagen

För dig som vill fortsätta in till Linköping

Selected filters: