Vassbackens gästhamn - en pittoresk pärla
Vassbackens gästhamn - en pittoresk pärla

Vassbackens gästhamn - en pittoresk pärla

Vassbacken är ett omtyckt besöksmål på Göta kanals västra sida. Hit är det många som kommer tillbaka år, efter år, efter år. I år har vi renoverat restaurangen och stugorna och det kommer inom kort att vara bokningsbart på gotakanal.se.

Välkomna!

Beskrivning

Vassbackens gästhamn ligger vid den så kallade Bergkanalen, där Göta kanal fick sprängas fram genom berget och därför blev smalare än andra sträckor. Det är en pittoresk plats som ligger lummigt inbäddad vid Vassbackens bro.

Gästhamnen har 25 platser och 12 eluttag 6A. Servicebyggnaden delas med campingen och har toaletter, duschar och tvättstuga. Här finns även café och restaurang.


Historisk fakta
Under 1800-talet blev Vassbacken blev en viktig knutpunkt mellan kanal och landsväg. Postdiligensen började stanna här på sin väg mellan Mariestad och Karlsborg, och behov av ett postkontor uppstod. 1830 utrustades det lilla timmerhuset i hamnen med galler så att man kunde använda det som postkontor, och slussinspektören fick även tillträda som postmästare. Idag ägs huset av Moholms hembygdsförening och håller det öppet som museum under sommartid.