Heidenstams övralid

Tid för museum

Hösten är bästa tiden att gå på museum, om du frågar oss. Sommarhetsen har lagt sig, men man är fortfarande sugen på att ge sig ut på upplevelser. Längs Göta kanal finns ett flertal muséer och utställningar som har öppet en bra bit in på höstkanten, och flera av dem har öppet året runt. 

 

Bil på Motala Motormuseum

Motala Motormuseum, Motala

Sveriges största Motormuseum ligger precis vid vattnet i Motala hamn, och har en spännande samling fordon och annan teknik i tidsenliga miljöer. Här kan hela familjen uppleva en nostalgiresa utöver det vanliga! De uppbyggda miljöerna är inte bara enkla kulisser, utan flera är fullt fungerande. Till exempel finns en komplett bilverkstad från 1920-30-talet, där "montörerna" pratar med varandra, naturligtvis på "öschöttska".

Öppet: Året runt

 

 

Barn leker på Östergötlands museum

Östergötlands museum, Linköping

Här finns mycket spännande att upptäcka bland kulturskatter av olika slag. I konstutställningen Verkligheter utforskas hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Besökaren guidas genom rum med interaktiva upplevelser och spännande historier.
Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit tar besökaren med på en resa tillbaka i tiden. Resan börjar i nutid, för att vandra tillbaka 11 000 år, till när inlandsisens smälte. Utgångspunkten är Östergötland och det östgötska landskapet. 
För barnfamiljer finns upplevelsemiljön Viljans värld. Den bjuder på intressanta ting även för vuxna, som kan gå på spännande upptäcktsfärder tillsammans med barn och barnbarn.

Öppet: Året runt

 

 

 

Utställning på Fästningsmuséet i Karlsborg

Fästningsmuséet, Karlsborg

Karlsborgs Fästningsmuseum tar dig med på en resa genom historien till nutiden. Muséet är inrymt i det långa slutvärnet i Karlsborgs fästning, och här hittar du spännande berättelser och föremål som visar fästningens, hembygdens och de militära enheternas historia.

Unikt med Karlsborgs Fästningsmuseum är att alla föremål är original och har använts i tjänst i nutid eller dåtid. Det är också Sveriges enda utställning om Specialförbandet SOG där du får ta del av information om förbandet och vad som krävs för att bli en del av dem.

Öppet: Året runt

 

 

Verner von Heidenstams Övralid

Övralid, Motala

Övralid är nationalskalden Verner von Heidenstams sista hem och ligger med en fantastisk utsikt över Vättern norr om Motala. 

Förutom debutboken Vallfart och vandringsår, är Heidenstam mest känd för sina historiska romaner Karolinerna och Folkungaträdet. 1912 valdes han in i Svenska Akademien och 1916 fick han själv Nobelpriset i litteratur. 1923 köpte han gården Övralid och ritade själv sitt hus som en blandning av en svensk karolinergård, en svensk biskopsborg samt en italiensk villa. Här ligger han också begravd. 

Öppet: Lördagar till och med 30 september

 

 

Flygplan på Flygvapenmuseum 

Flygvapenmuseum, Linköping

Upplev den svenska militärhistoriens utveckling på prisbelönta Flygvapenmuseum i Linköping! Här finns historien om flygets självklara plats i Sverige och i det svenska försvaret och en unik samling flygplan. Du kan se allt från de plan som flögs av det tidiga 1900-talets pionjärer fram till dagens JAS 39 Gripen. 

Flygvapenmuseum är också en plats där kunskap och lek möts på ett självklart sätt. I Flyglabbet, museets science center, finns flygsimulatorer och experimentstationer på temat flyg. Bli pilot för en dag och sätt dig bakom spakarna i JAS 39 Gripen-simulatorn. Det är som att flyga på riktigt!

Öppet: Året runt

 

 

 Linköpings Slotts- och domkyrkomuseum utifrån

Linköpings slotts- och domkyrkomuseum, Linköping

På muséet, som är inrymt i Linköpings slott, berättas stadens, stiftets, domkyrkans och slottets 900-åriga historia. Genom 3D-modeller kan du med ett enkelt knapptryck resa i tiden och följa slottets förvandling från biskopsborg via kungligt slott till dagens landshövdingeresidens. I skattkammaren visas kyrksilver unika textilier från sent 1300-tal och framåt, och du kan även följa med guiderna ner till den medeltida brunnen. 

Öppet: Lördagar året runt

 

 

 Vreta Klosterkyrka

Vreta kloster kyrkby och klosterruin, Linköping

Högt belägen med utsikt över böljande fält och vidsträckta vyer över Roxens vatten finner du den unika kyrkbyn Vreta kloster där den ståtliga klosterkyrkan vilar som ett landmärke. Här kan du besöka kyrkan med dess spännande historia, vandra i klosterruinen där vildvinet sprakar i röda färger under hösten, besöka Klosterhuset med dess samling av minnesvärda stenfynd eller njuta en stund i den lummiga parken. Ta även gärna del av vad kyrkan har att erbjuda i form av musik, gudstjänst eller en bara rofylld stund med en atmosfär av historiens vingslag.

 

Öppet: Året runt

 

Väl värda ett besök

Hitta till höstens museiupplevelse

Nedan hittar du mer information om muséerna, samt hur du hittar till dem. 

Selected filters: