Slussning - ett historiskt vardagsdrama

Under sommaren går tusentals båtar genom Göta kanal. Ta med dig någon du tycker om och upplev både dramatik och folkliv när enorma vattenmassor strömmar in i slussen och båtarna lyfts upp eller sänks ner med hjälp vattnets kraft. De flesta slussarna drivs idag med hydraulik, men i Borensberg och Tåtorp finns fortfarande två som öppnas för hand. Tala med slussvärden – kanske får du äran att hjälpa till. 

Hitta till alla slussar med Göta kanals Destinationsguide

För att du ska hitta till våra slussar, och alla andra upplevelser längs Göta kanal, har vi samlat dem alla i en lättanvänd destinationsguide. Följ länken för att börja planera ditt besök redan nu, eller ladda ner den som app till din mobil. 

Så här fungerar Göta kanals slussar

Göta kanal är över tvåhundra år gammal och är byggd med gammal gedigen teknik. Den här filmen förklarar på ett enkelt sätt principen för hur våra slussar fungerar, även om den inte förklarar hur båtar slussar i Göta kanal.

Våra mest populära slussområden

Många besöker Göta kanal för att titta på båtarna som slussar, men det finns förstås mycket mer att uppleva vid ett besök. Här har vi samlat information de verksamheter som finns på några av våra mest populära områden längs Göta kanal.