"Det är inte så märkvärdigt svårt att slussa"

Ovanstående är ett citat av Lasse Genberg från Vi Båtägare. Och att slussa är lätt, roligt och en utmaning som du kommer att vara stolt över.

 

Här har vi samlat information om hur slussning går till. Läs vår slussningsguide, lyssna på när 9-åriga Johanna berättar om hur det är att slussa eller se en film om hur våra slussar fungerar rent tekniskt. 

 

Självklart kan du också fråga våra slussvärdar på plats, så berättar de hur du gör! 

Här hittar du mer information inför din slussning. 

Kom ihåg att alltid använda flytväst och fråga slussvärden om hjälp ifall du känner dig osäker. Båtens motor ska vara avstängd under slussning, och minst en person ska vara på land för att ta emot tamparna. 

Fråga oss om du vill veta mer om slussning!

Vi finns alltid på plats och sköter slussningen för din säkerhet. Vi kan även ge tips och råd om du har frågor om själva slussningen. Ni sköter dock själva din båt och dina tampar under slussningen. Därför är det viktigt att vara minst två personer ombord.

Slussning i Göta kanal

Här får du se och uppleva hur det är att slussa i Göta kanal. Du får till exempel lära dig hur långa tamparna ska vara och hur du hanterar dem under slussning.

Såhär slussar du

Såhär fungerar en sluss

Göta kanal har 58 slussar. Slussningen fungerar tack vare påfyllning av vatten från högre belägna sjöar. Det är sjöarna Vättern och Viken som förser kanalen med vatten och som gör att tusentals båtar kan slussa varje år i Göta kanal!

Så här fungerar en sluss