"Det är inte så märkvärdigt svårt att slussa"
Ovanstående är ett citat av Lasse Genberg från Vi Båtägare. Och att slussa är lätt, roligt och en utmaning som du kommer att vara stolt över.
Här har vi samlat information om hur slussning går till. Läs vår slussningsguide, lyssna på när 9-åriga Johanna berättar om hur det är att slussa eller se en film om hur våra slussar fungerar rent tekniskt.
Självklart kan du också fråga våra slussvärdar på plats, så berättar de hur du gör!
Utrustning & regler
För att få slussa på Göta kanal måste du ha fendrar och tampar, samt ha din båt försäkrad. Grundläggande utrustning är:- Aktertamp 8-10 m
- Förtamp 12 m
- Ett flertal fendrar på båda sidor av båten, gärna på olika höjd.
I slussen ska båten vara ordentligt avfendrad och ha minst en person kvar på båten och en person i land som tar hand om tamparna. Motorn ska vara avstängd eftersom avgaser annars samlas i slussen och brandrisken ökar med motorn igång. Använd alltid flytväst och fråga slussvärden om råd om du är osäker.
Observera att ovanstående gäller även för vattenskoter som vill slussa på Göta kanal.
Uppslussning
Båt med vinsch bör ligga framför de båtar som hålls för hand.Gör fast med kort aktertamp både på land och i båten. Båtens akter ska ligga rakt nedanför den ring som aktertampen är fäst i.
Förtampen ska ligga en eller två ringar framför båtens för.
Alla tampar ska vara sträckta under hela slussningen - ta hem på förtampen! Båten ska hela tiden ligga tätt mot slussväggen. Segelbåtar använder med fördel sin vinsch till förtampen.
Observera att båtar över 20 ton ska lägga fast runt en stenpollare istället för ring.
Nedslussning
Ligg framför den gula linjen så att båten går fri från slusströskeln när vattnet släpps ut.Dra för- och aktertamp genom lämplig ring på slusskanten, men bind aldrig fast i både kajkant och båt! Släpp efter på tamparna kontinuerligt.
I dubbelsluss eller slusstrappa bör en person vara kvar på land för att flytta tamparna. Innan slussning påbörjas i sista slusskammaren bör dock alla vara ombord för att underlätta påstigningen på båten.
Här hittar du mer information inför din slussning.
Kom ihåg att alltid använda flytväst och fråga slussvärden om hjälp ifall du känner dig osäker. Båtens motor ska vara avstängd under slussning, och minst en person ska vara på land för att ta emot tamparna.
Fråga oss om du vill veta mer om slussning!
Vi finns alltid på plats och sköter slussningen för din säkerhet. Vi kan även ge tips och råd om du har frågor om själva slussningen. Ni sköter dock själva din båt och dina tampar under slussningen. Därför är det viktigt att vara minst två personer ombord.
Slussning i Göta kanal
Här får du se och uppleva hur det är att slussa i Göta kanal. Du får till exempel lära dig hur långa tamparna ska vara och hur du hanterar dem under slussning.
Såhär slussar du
Såhär fungerar en sluss
Göta kanal har 58 slussar. Slussningen fungerar tack vare påfyllning av vatten från högre belägna sjöar. Det är sjöarna Vättern och Viken som förser kanalen med vatten och som gör att tusentals båtar kan slussa varje år i Göta kanal!