"Det är inte så märkvärdigt svårt att slussa"

Ovanstående är ett citat av Lasse Genberg från Vi Båtägare. Och att slussa är lätt, roligt och en utmaning som du kommer att vara stolt över.

 

Här har vi samlat information om hur slussning går till. Läs vår slussningsguide, lyssna på när 9-åriga Johanna berättar om hur det är att slussa eller se en film om hur våra slussar fungerar rent tekniskt. 

 

Självklart kan du också fråga våra slussvärdar på plats, så berättar de hur du gör! 

Fråga oss om du vill veta mer om slussning!

Vi finns alltid på plats och sköter slussningen för din säkerhet. Vi kan även ge tips och råd om du har frågor om själva slussningen. Ni sköter dock själva din båt och dina tampar under slussningen. Därför är det viktigt att vara minst två personer ombord.

Videoklipp

Johanna berättar om slussning

Se Johanna, 9 år, berätta om sin resa längs Göta kanal. Hon ger sina bästa tips och berättar hur det går till att slussa!

Slussning i Göta kanal

I denna film får du se och uppleva hur det är att slussa i Göta kanal. Här får du exempelvis lära dig hur långa tamparna ska vara och hur du hanterar dem under slussning.

Så här fungerar en sluss

Göta kanal har 58 slussar. Slussningen fungerar tack vare påfyllning av vatten från högre belägna sjöar. Det är sjöarna Vättern och Viken som förser kanalen med vatten och som gör att tusentals båtar kan slussa varje år i Göta kanal! Kika gärna på vår film om hur en sluss fungerar!