Karlsborg – dörren till Göta kanal

Uppkomsten av Karlsborg kom i samband med den välkända fästningen som byggdes i början av 1800-talet. Syftet var att staden skulle verka som Sveriges reservhuvudstad vid kristider och hade plats för både riksdag, regering och valutareserver. Idag kan du som besökare bli guidad genom Karlsborgs Fästnings underjordiska gångar och uppleva historiska miljöer. Till skillnad från flera andra orter längs Göta kanal så finns det ingen sluss i Karlsborg. Här finns däremot öppningen till den västra delen av kanalen från Vättern vid stadens hamn. Blandningen av kulturarv, matupplevelser och naturmiljöer gör Karlsborg till ett måste under resan längs Göta kanal.

Restauranger och caféer i Karlsborg

Känner man sig hungrig finns det flertalet matställen att välja mellan. Idas Brygga, som en lyxigare meny och innehåller färska råvaror av allra bästa kvalitet. Några kilometer från Karlsborg hittar man Forsviks Café & Mat som ligger intill Göta kanals äldsta sluss och serverar lunch, middag och fika i en pittoresk miljö. Andra alternativ är Skoglunds Bar & Bistro, Soldathemskonditoriet, Tivedens Mat & Cafe . Sugen på glass? Det hittar du också här!

Sevärdheter i Karlsborg – att göra och uppleva

Karlsborgs Fästning är ett absolut måste om du besöker staden vid Vättern. Här kan man ta del av nervkittlande guideturer, som till exempel ”Jakten på den försvunna guldreserven”. I Tivedens nationalpark hittar man aktivitets- och äventyrscentret Ösjönäs. Här kan besökare klättra i höghöjdsbana, rida, vandra och åka zipline över en sjö. För den som vill koppla av på riktigt kan man bege sig till den Flytande Bastun för att basta och bada. För den som vill ut på vattnet erbjuder Uthyrningsboden uthyrning av kajaker, kanoter och SUP-brädor.

Boende i Karlsborg – hotell och vandrarhem

I närheten av Karlsborgs fästning ligger Vandrarhemmet Gula Villan som byggdes redan år 1898. Här får man en strålande utsikt över fästningen, Stenbryggan och Vättern. Ett annat tips är Karlsborgs Camping som har en egen sandstrand vid Bottensjön. Här erbjuds det flertalet aktiviteter såsom beachvolleyboll, kanot och trampbåtar. Vill man hellre bo på ett fyrstjärnigt hotell erbjuder restaurangen Idas Brygga marininredda rum och tillgång till egen veranda eller balkong med utsikt mot kanalen. För dig som kommer med båt finns förstås en gästhamn, belägen vid Stenbryggan, ett stenkast från fästningen.