Gästhamn Sjötorp
Gästhamn Sjötorp
Gästhamn Sjötorp
Gästhamn Sjötorp

Gästhamn Sjötorp

Den som söker efter trivsamma kanalmiljöer gör klokt i att besöka Sjötorp som är kanalens port vid Vänern

Beskrivning

Den som söker efter trivsamma kanalmiljöer gör klokt i att besöka Sjötorp som är kanalens port vid Vänern. För båtfolket är Sjötorp den första, eller den sista, kontakten med Göta kanal, och att titta på slussning är ett stort folknöje.

Gästhamnsplatser

  • I varvsbassängen ovanför sluss 2/3 finns det 22 platser och 22 eluttag 6A
  • Mellan sluss 1 och 2/3 finns det 12 platser och 12 eluttag


Att se och göra i hamnen
Förutom de åtta slussarna finns här flera trevliga restauranger och caféer och sommarbutiker. Intill varvsbassängen ligger café, gårdsbutik, cykeluthyrning och Kanalmuseum.

EU-finansierad gästhamnsbrygga i övre hamnbassängen
Inför sommaren 2020 anlades en ny fin gästhamnsbrygga i övre hamnbassängen i Sjötorp. Bryggan är försedd med både landström och färskvatten. Syftet var att möjliggöra för båtgäster att stanna kvar längre i Sjötorp genom att skapa fler gästhamnsplatser och stärka attraktiviteten runt hamnbassängen även för landbesökare, näringsidkare och lokalbefolkning. Den nya bryggan ligger på södra sidan av hamnbassängen och sträcker sig hela vägen från bron inne i Sjötorp fram till de nya sommarbutikerna i som öppnat i ”Norlings magasin”. Bryggprojektet har finansierats av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Mariestads kommun har tillsammans med AB Göta kanalbolag varit medfinansiärer.