Söderköping – charmig småstadsidyll från medeltiden

Söderköping är en pittoresk och medeltida småstad omgiven av landsbygd, natur och Sankt Anna skärgård. Staden var länge en viktig hamnstad för Östersjötrafiken tillsammans med Visby och Kalmar. Här byggdes det även flera kyrkor och ett kloster på 1200-talet, under en tid när den katolska kyrkan hade en stor makt över befolkningen. Söderköping är också känt för att vara inspelningsplats för Madickenfilmerna, Göta kanalfilmerna och den tyska serien Inga Lindström. Här finns flera valmöjligheter när det kommer till aktiviteter med allt från cykel- och klätterleder till historievandringar och skärgårdskryssningar.

Restauranger och caféer i Söderköping

Vill man äta på vattennära restauranger är Söderköping rätt plats att besöka. Stegeborgs Hamnkrog har utsikt över Göta kanals inlopp och serverar både lunch och middag i riktig skärgårdsidyll. På Kanalmagasinet erbjuds man måltider från morgon till kväll. Testa gärna deras kända skärgårdssallad eller Baltzarburgaren för en riktig smaksensation. Den som är glassugen får inte missa glassrestaurangen Smultronstället! Här listas de bästa matställena i Söderköping.

Sevärdheter att göra och uppleva i Söderköping

Under sommaren är Söderköping en av Göta kanals mest levande hamnar. Hoppa på Skärgårdslinjens båtar för en utflykt på vattnet och upplev Östgötaskärgårdens läckerheter. Är man golfintresserad finns här en golfbana med utsikt över kanalen. För historieälskaren kan en tripp till Stegeborgs Slottsruin vara ett bra val. Det var en av Sveriges mest viktiga fästningar från medeltiden fram till 1600-talet. Här tipsar vi om några av de bästa

Boende i Söderköping – hotell, vandrarhem och ställplatser

Camping, ställplats för husvagn, hotell och bed & breakfast. Övernattningsmöjligheterna i Söderköping är många och passar de flesta. Söderköpings Brunn är ett före detta kurhotell som idag erbjuder förstklassig service och lyxiga hotellrum med bevarad historisk charm. Här finns även en populär restaurang, spaanläggning och möjligheten till kryssningar med hotellets egna båtar. Vill man campa men ändå bo centralt är Korskullens Camping ett bra val. Här finns det ett café som serverar frasiga våfflor och cykeluthyrning för naturnära äventyr. Nedan listas de bästa övernattningsalternativen i Söderköping.