Göta kanal 4 - Vinna eller försvinna

40 år efter premiären av den folkkära filmen Göta kanal eller vem drog ur proppen är Göta kanal-filmerna fortfarande några av de saker som först kommer upp när vi frågat svenska folket vad de tänker på när de hör Göta kanal. Och nu är det äntligen dags att spela in en fjärde Göta kanal-film. Inspelningarna pågår för fullt längs Göta kanal, och vi var med på den första inspelningsdagen i Sjötorp. 

 

Precis som de klassiska filmerna från 1981, 2006 och 2009 handlar Göta kanal 4 - Vinna eller försvinna om en tävling på Göta kanal. Till skillnad från de tidigare blir det dock en familjeuppgörelse då ägarna till båtvarvet ska skiljas, och inte kan komma överens om bodelningen. De enas om att göra den till en tävling, och vinnaren får helt enkelt varvet. Självklart blir det missöden och utmaningar längs vägen, och humorn blommar både visuellt och verbalt när hela familjen blandas in. 

Göta kanalbolag var på plats i Sjötorp, där den första scenen som spelades in var när båten Lena med Petra Andersson (Eva Röse) kör in i Sjöslussen. Då har de precis vunnit första etappen över motståndarbåten Princess Amanda. 

 

Runt om inspelningsplatsen myllrar det av människor, som alla nogsamt får hålla sig utanför bild och med avstängda mobiltelefoner. Skådespelare förbereder sig med smink och vatten för ett antal timmar och tagningar ombord på respektive båt. Ett flertal statister har kommit med sina privata båtar och passar på att sola medan de väntar på sin tur att vara med. På kajen sitter slussvärdarna med kaffetermos och ett rosa parasoll i väntan på att slussa upp båtarna. Det är dock inte Göta kanalbolags slussvärdar, utan skådespelare iklädda slussvärdsuniform. Arbetsledaren Ida, som egentligen är den som styr portar och luckor, står gömd bakom manöverhuset. 

 

 

Hela tiden närvarande med uppmaningar och påminnelser är regissören Emma Molin, som gör sin debut som långfilmsregissör. Hon påminner skådespelarna om vilken scen som ligger innan just den här, och med vilken energi de ska gå in i den.

Om filmen Göta kanal 4 - vinna eller försvinna, har hon tidigare sagt så här i ett pressmeddelande.
– Jag vill ta det älskade konceptet Göta kanal och stoppa det i ett sammanhang som fungerar i nutid, och samtidigt få med den absurda, oväntade och oförutsägbara humorn från tidigare filmer. Att göra en film där det är omöjligt för publiken att inte skratta helt enkelt.

 

Även producenterna Anders Birkeland och Göran Lindström cirkulerar runt på inspelningsplatsen. De har arbetat tillsammans sedan mitten av 1980-talet och ligger bakom filmer som Mannen från Mallorca, Oscarsnominerade Så som i himmelen, Så ock på Jorden samt Rallybrudar. Tillsammans ligger de även bakom både Göta kanal 2 - Kanalkampen och Göta kanal 3 - Kanalkungens hemlighet. Göran producerade dessutom Göta kanal eller vem drog ur proppen? Så här säger de i samma pressmeddelande som ovan:

 Vi har länge tänkt på en uppföljare till de tidigare Göta kanal-filmerna och med Emma hamnade vi helt rätt. Tillsammans med henne och Rikard Ulvshammar (manusförfattare reds anm) sätter vi filmen i en modern kontext utan att tulla på humorn och tempot, säger filmens producenter Anders Birkeland och Göran Lindström. Extra festligt är att när filmen går upp på bio nästa år firar Västgöta-sidan av Göta kanal 200 år. Detta känns som det perfekta sättet att fira och hylla en kär gammal vän.

 

Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna spelas in längs med Göta kanal under augusti-september. Filmen distribueras av SF Studios i Norden och beräknas att ha biopremiär i Sverige under hösten 2022 följd av en lansering på C More.

 

 

 

 

Planerade inspelningsplatser längs Göta kanal

 

6 augusti

Godhögen/Hajstorp

7 augusti

Hajstorp

9 augusti

Lanthöjden

10 augusti

Forsvik

11 augusti

Lanthöjden

12 augusti

Lanthöjden 

16 augusti

Lanthöjden/Tåtorp

17 augusti

Forsvik

18 augusti

Forsvik

19 augusti

Lövsäng (mellan Sjötorp och Tåtorp)

23 augusti

Motala

24 augusti

Karlsborg

25 augusti

Karlsborg

26 augusti

Karlsborg

27 augusti

Godhögen

28 augusti

Hajstorp/Norrkvarn/Godhögen