Sara tar det easy längs kanalen

Sara Pettersson går sin dagliga långpromenad längs kanalen mellan Ljung och Borensberg. Hon vinkar till båtpassagerare, stannar till en stund på en brygga och äter sina medhavda körsbär; det är tydligt att hon inte har bråttom någonstans. 

- Jag funderar ibland på turisterna som cyklar längs kanalen. De verkar ofta så stressade fast de är på semester, cyklar så snabbt och stannar sällan upp. Det tycker jag är dumt. Kanalen upplevs bäst med ett lugnt sinne. 

Själv går hon gärna upp klockan 8 även nu under sommarlovet, för att få vandra ensam längs kanalbanken. 

- Jag har en bänk som jag alltid går till och där sätter jag ner min rumpa och bara njuter en stund, säger hon. 

Sara berättar att hon älskat Göta kanal sedan barnsben, hon har tittat på Göta kanal-filmerna otaliga gånger och till och med hängt med filmteamet när de filmade 3:an vid hennes trädgård invid kanalen i Ljung. När hon flyttade hit med sambon 2003 blev hon än mer förälskad i kanalen och hon erkänner att hon nästan är lite star struck av att få bo och leva alldeles intill vattnet. 

- Jag blir också väldigt ödmjuk inför att det praktiska arbete för hand som utfördes när man byggde Göta kanal, allt blod, svett och tårar som måste ha runnit under arbetets gång.

Fascinationen över byggnationen hänger kanske ihop med hennes yrke. Sara är en av lärarna på Klockrike skola och ett av hennes huvudämnen är historia. Hon utnyttjar kanalen som energikälla även under skolterminen och berättar att hon gärna ger sig ut på en promenadtur om hon behöver lösa något problem eller står inför en ny uppgift eller utmaning i skolan. Då är kanalen perfekt. Som en slags tankepartner och för rekreation, menar hon. 

Saras bästa tips till besökare längs Göta kanal: 

Gilla läget och tempot längs kanalen. Flyt med, sätt dig ner och ta det easy. 

 

Om Sara Pettersson

Bor: I Ljung mellan Linköping och Motala

Familj: Sambo

Intressen förutom promenaderna längs kanalen: Husbil och virkning, 

Instagramkonton: @sarapson och @eklidens_virkstuga 

 

 

Vill du hitta fler tips har vi samlat dem alla här.