Matros Markus har 3 Göta kanal-favoriter

Jag sitter på kanalbanken mittemot Göta Hotell i Borensberg, och väntar på att M/S Diana ska anlända. Och plötsligt tornar hon upp sig mellan de lummiga träden och glider sakta fram till slussen. Hon är bländande, ståtlig, som från en svunnen sagotid. Så hoppar Markus av och börjar jobba.

Markus småspringer fram och tillbaka, vinkar fram Diana, viftar och måttar med händer och armar för att hon inte ska gå på kajen, eller komma för nära slussporten. Han skojar och skrattar, en stor rödskäggig man som pratar bred göteborgska med ett sting av västgötska. Han är matros på M/S Diana och vi har stämt träff vid slussen i Borensberg - ett kort möte innan han och Diana fortsätter över sjön Boren på sin färd mot Göteborg.

- Jag är sjöman ända in i själen! Jag tycker om att vara på sjön, är intresserad av fartyg och det historiska i sjöfarten och att få jobba här är helt unikt. Göta kanal är ju i sig en världsunik miljö och att få vistas här och dessutom få betalt känns ganska overkligt ibland, säger han.   

Diana kryssar på kanalen under hela sommaren, och hon gör vanligtvis resan till Stockholm på sex dagar och tillbaka till Göteborg på sex dagar. Markus jobbar ombord två resor och är ledig två. Det ger honom tid att jobba hemma på gården där han bor, i Skogsbygden, Vårgårda kommun, ty intresset för sjöfarten får dela plats med intresset för bondelivet. 


Han har många strängar på sin lyra och många strängar är det också på hans autoharpa, en slags cittra, som han har med sig på alla turer. Med den sitter han i fören och spelar sjömansvisor för passagerarna på kvällarna. Han tvekar inte när jag frågar honom vad det bästa med jobbet är: 

- Passagerarna! Definitivt. Att få träffa så många härliga människor som är så positiva och glada, det är det som jag får mest energi av.


Markus 3 bästa pärlor längs Göta kanal


    1.    Forsviks sluss och bruksområde. Fantastisk natur i trolska Spetsnäskanalen och respekt till familjen Kindbom som i tre generationer sjungit det glada budskapet för passerande fartyg.
    2.    Söderköping. En liten paus på resan där det alltid finns tid för en glass, och besök i järnaffären…
    3.    Sjötorps slussar (på västgående). Efter en lång dags slussande är det gött att få lämna kanalen bakom sig och få stäva ut på Vänerhavet in i solnedgången.

 

Vill du hitta fler tips har vi samlat dem alla här.