"Det bästa med Göta kanal är lugnet som infinner sig när jag cyklar längs kanalen."

Josefine Olsson är nomaddesignern som är hemma i Töreboda för en tid. Efter många år i Stockholm, London och Hanoi och Hoi An i Vietnam hittar hon lugnet genom att varje dag cykla längs Göta kanal. Hon är en ung formkonstnär som håller på att slå igenom både i Sverige och internationellt. I september ställer hon ut i Amsterdam och hennes cykelväska i bambu och skinn har blivit en succé och bland annat lyfts fram av tidningen Elle.

 

I sommar jobbar Josefine extra på Hajtorps slusscafé, som ligger en halvmil från Töreboda. Det är krukmakaren Marianne Ljungström som driver café i den gamla brovaktarstugan vid slussen i Hajstorp, och där jobbar människor med olika nationaliteter och bakgrund. Något som Josefine verkligen uppskattar och trivs med.

- Jag gillar när tillvaron är lite oförutseende och när människor kan mötas och träffas i det oväntade. På caféet är alla så glada, både de som jobbar här och besökarna. Jag träffar många turister i sommar och det är kanske då först jag har insett hur fint det är här hemma. Jag fick en aha-känsla när jag kom hem efter mina fyra år Vietnam: ”Men gud, det är ju faktiskt kanske här jag ska bo, det är verkligen så vackert här!”

Det är cykelväg längs kanalen mellan mammas hus där hon nu bor, och caféet, och Josefine njuter av sin resväg till och från jobbet:

- Det är så otroligt lugnt och grönt och skönt längs kanalen. I Vietnam var det mycket som var kaos och skitigt, och här är det så välordnat och fint. Även om det är lättare att vara kreativ i det oordnade och kaosartade så inspireras jag på ett annat sätt av lugnet och naturen här hemma.

Josefine är intresserad av andra kulturer och av att hitta sammanhang där människor från olika bakgrunder kan mötas. I hennes konstnärliga arbete är hon mån om att produktionerna ska kunna skapa arbetstillfällen för människor och hon vill säkerställa att arbetsförhållandena är schyssta för tillverkarna. Detta har lett henne till nära samarbete med  bland annat en liten grupp vietnamesisk minoritetsbefolkning, och även om hon inte bor där för tillfället så är kontakterna med hantverkarna där täta.

- I Vietnam insåg jag hur mycket jag älskar att cykla, och jag blev känd som den där blonda tjejen som cyklar överallt. Då handlade det mycket om att det är skönare att ta sig fram på cykel än motorcykel eller bil. Här hemma handlar det mer om njutning och kunna färdas längs vattnet och låta tankarna spela fritt. 

 

Vill du hitta fler tips har vi samlat dem alla här. 

 

Namn: Josefine Olsson

Ålder: 33 år

Bor: För tillfället hos min mamma i Töreboda. Uppväxt i Slätte, en liten by några kilometer från Göta kanal med cirka 120 invånare.

Yrke: Designer med egna företaget Form - a nomad design studio. Jobbar extra på Hajtorps slusscafé i sommar.

Bästa med Göta kanal: Lugnet som infinner sig när jag cyklar längs kanalen.

Instagram: @form_nomadstudio
Hemsida: www.form-nomadshop.com