En unik natur(sup)plevelse!

Det finns polare som tänker att de ska hitta på något, drar och spelar minigolf, bowlar eller går och fikar. Sedan finns det sådana som Christian Keller och Lars Jonetat, som utan större eftertanke paddlar ståendes på en bräda längs Sveriges längsta kanal. Under 7 dagar tog killarna cirka 150 000 paddeltag, brände närmare 30 000 kalorier och fick med sig unika minnen för livet.

Den äventyrlige tysken Christian Keller älskar Sverige. Tilltaget att färdas längs Göta kanal på en stand up paddle board, SUP, föddes under en familjeresa hit 2012. Christian paddlade då ensam mellan Bergs slussar och Borensberg, och kände direkt att det vore cool att paddla längs hela kanalen. Familjen Keller tillbringar sina somrar på lantstället i Kalmar och i år var det dags för kompisen Lars att göra ett besök.

– Vi pratade lite om att vi kanske skulle passa på att göra nåt kul när Lars äntligen kom till Sverige. Båda älskar att paddla SUP och vi bestämde oss ganska snabbt för att utmana oss själva med att paddla kanalens 190 km på en vecka, berättar Christian.

Och en utmaning blev det. Redan andra dagen befarade Christian och Lars att de skulle tvingas avbryta när den hårda västanvinden gjorde det oerhört tungt att paddla. En tre timmars tur från Norsholm in i Roxen, i konstant motvind, slutade med livsnödvändig vila på en enslig, liten ö mitt i Roxen. Killarna kröp ner i sovsäckarna, satte klockan på 04.30 och hoppades på det bästa.

– När vi vaknade var sjön spegelblank, allt var stilla. Så vackert. Den soluppgången glömmer jag aldrig, och inte heller känslan när vi kunde fortsätta vårt äventyr. Vi stod genom hela sjön, 20 kilometer, ända fram till Berg den dagen, säger Christian.

Strapatserna mellan Mem och Sjötorp innehöll logistiska knepigheter flera gånger per dygn. Inte minst vid alla kanalens slussar, då killarna fick hoppa av brädorna, dra dem med 30 kilos packning på en liten kärra, för att efter slussen snabbt komma i vattnet igen.

– Vissa dagar slussade vi flera gånger. Tack vare att vi använde uppblåsbara brädor gick det ändå förhållandevis smidigt. Visst var det krävande, men vi blev snabbt rätt bra på att hoppa av och på med bagaget. Vi måste ha sett ganska roliga ut ibland, skrattar Christian.

I snitt paddlade Christian och Lars 2,5 mil varje dag, som längst hela 36 kilometer, oftast mellan fyra och fem timmar beroende på vinden. Stand up paddleboarding är en hård, men fantastiskt givande sport, speciellt på Göta kanal, menar Christian.

– Kanalen är idealisk för alla som gillar SUP och att paddla är något jag varmt rekommenderar. Du färdas längs olika miljöer, alla vackra på sitt sätt, och hela tiden finns nya platser och guldkorn att upptäcka. Jag gillar variationen mellan kanalen och Roxen och Vättern. Alla mysiga caféer, gårdar, slussar och slusshus, grillplatser och inte minst alla fantastiskt trevliga människor.

 

 

Tre favoriter från @supfriendsontour

1. Det varma bastubadet och den kalla ölen vid Norrqvarn Hotel, Lyrestad. Vi sov i ett litet läger på andra sidan, men som vi uppskattade kvällen hos de vänliga ägarna på Norrqvarn!

2. Staden Forsvik i Karlsborg, beläget vid Göta kanals allra äldsta sluss. Litet, mysigt ställe med stor industrihistoria.

3. Den varma vänlighet vi mötte överallt vi kom. Paret i slusshuset vid Hulta, som gav bort ett liggunderlag, när Christian glömt sitt. Alla härliga personer som stöttade oss på vägen.

 

Vill du hitta fler tips har vi samlat dem alla här.