Upplev hela Göta kanal från Väst till Öst  - Bagagetransport ingår
Upplev hela Göta kanal från Väst till Öst  - Bagagetransport ingår
Upplev hela Göta kanal från Väst till Öst  - Bagagetransport ingår
27 jun - 14 aug

Upplev hela Göta kanal från Väst till Öst - Bagagetransport ingår

Det här är vårt “Unika paket” som tar Er längs hela Göta kanal från Vänern till Östersjön. Nytt för år 2023 – Bagagetransport längs hela turen ingår!

Cykelsemestern startar i Töreboda och slutmålet är Söderköping och Mem vid kanalens utlopp i Östersjön. Turen går längs den bilfria dragvägen utmed hela Göta Kanal och passerar förbi 58 slussar i detta 200-åriga gamla byggnadsverk. 15,5 mil cykling och 3,5 timmars båtturer längs Sveriges blå band.

Fantastiska upplevelser och minnen för livet väntar runt kröken.

Säsong: 12 Juni – 20 Augusti

Beskrivning

Dag 1
Töreboda - Sjötorp - Töreboda (cykeltur 40 km)
Cykelsemestern utgår från Töreboda, perfekt då man kommer med tåg. Från Töreboda trampar man på de bilfria vägarna utmed Göta kanal förbi 19 slussar till Sjötorp vid Vänern. I Sjötorp serveras lunchen på Café Baltzar vid hamnbassängen. För att veta lite mera om hur kanalen byggdes ingår inträde till kanalmuséet som ligger vid Sjötorps hamn. När andan faller på vänder man cykelturen åter mot Töreboda. Ni bor på Pensionat Prästgårdens familjära hotell och middagen serveras på Prästgårdens Trädgårdscafé. Njut i den härliga trädgården eller om vädret inte tillåter inne i den familjära restaurangen.

Dag 2
Töreboda - Forsvik - Karlsborg (cykeltur 55 km)
Efter frukosten på Pensionat Prästgården går cykelsemestern vidare mot dagens mål, Karlsborg vid Vättern. Idag cyklar ni utmed Göta kanal förbi Lanthöjden som är en liten ö mitt i kanalen. En gång i tiden grävde de lite fel och då uppstod den lilla ön. Sedan vidare till Tåtorp vid sjön Viken. I Tåtorp finns en av de två handmanövrerade slussarna längs Göta kanal, den andra finns i Borensberg i Östergötland. Cykelturen kommer att ta er ut på små slingrande vägar runt sjön Viken och vidare till Forsvik som är värt ett stopp. Cykla in till bruksorten Forsvik som anses vara Sveriges första industriort. Cykelpaketet tar er vidare mot Karlsborg som har varit Sveriges reservhuvudstad en gång i tiden. Ni checkar in på Hotell Wettern i Karlsborg som ligger ett stenkast från den berömda fästningen. Tips! Får du en stund över rekommenderar vi en guidad tur på Karlsborgs fästning.

Dag 3
Karlsborg - Motala - Borensberg - Bergs slussar- Ljungsbro (Transport runt sjön Vättern + M/S Kung Sverker, cykeltur 25 km)
Idag är det biltransport runt sjön Vättern till Motala. Båten M/S Kung Sverker avgår från Motala hamn kl 10.30. Koppla av uppe på däck och avnjut lunchen som serveras ombord medan båten glider fram. Kl.12.30 anländer M/S Kung Sverker till Borensberg. I Borensberg kan ni passa på att se östgötadelens enda handdrivna sluss. Nu är det dags att sätta sig på sadeln och börja trampa längs den härliga dragvägen utmed Göta kanal. Under cykelturen till Berg passeras slussar och viadukter. Det är en mäktig känsla att stå och titta ner på bilarna som åker under kanalen. Turen går genom det omväxlande östgötska landskapet. Hänförande vyer och historiska berättelser följer er på turen. Slusstrappan i Berg består av 7 slussar och höjer och sänker båtarna inte mindre än 18 meter. Övernattning på Ljungsbro fritidscenter och sedan letar ni upp något trevligt ställe för middag.

Dag 4
Ljungsbro - Bergs slussar - Norsholm - Söderköping, cykeltur 65 km)
Vid Bergs slussar cyklar ni förbi sjön Roxen Snabben på er som tar er över sjön Roxen, färden tar ca. 45 minuter. Cykelsemestern fortsätter längs Göta kanal och över sjön Asplången innan ni anländer till småstadsidyllen Söderköping. Nytt för i år är cykelbåten som tar er över sjön Asplången. Turen kostar 100kr tur & retur och går kl.10-16. Det är mödan värt när man väl når Söderköping och kan strosa omkring på kullerstensgatorna i den medeltida staden. Njut av middag och boendet på anrika hotell Söderköpings Brunn.

Dag 5
Söderköping - Mem - Söderköping (cykeltur 12 km)
För att ha upplevt hela Göta kanal rekommenderar vi att man idag trampar resterande 6 km ut till Mem vid Slätbaken och tillbaka igen. Här mynnar kanalen ut i Östersjön. Cykelfärden går på bilfria vägar med kanalen som er närmsta granne med båtar som glider fram i 5 knop. Avsluta gärna turen i Söderköping med att åka en guidad tur med det lilla loket. Det var i Söderköping de spelade in filmerna om Madicken som Astrid Lindgren skrev om i sina böcker. Från Resecentrum går bussar/tåg tillbaka till Töreboda eller er hemort.Allt detta ingår:
Bagagetransport ingår
1 st Övernattning på Pensionat Prästgården del i dubbelrum (hotellstandard)
1 st Övernattning på Hotell Wettern del i dubbelrum
1 st Övernattning på Ljungsbro fritidscenter (toalett på rummet & dusch i korridor)
1 st Övernattning på Söderköpings Brunn del i dubbelrum
1 st Lunch Café Baltzar
1 st Lunch på M/S Kung Sverker
1 st Lunchpaket från Pensionat Prästgården
1 st 1-rätters middag exkl dryck, Prästgårdens Trädgårdscafé
1 st Kvällsbuffé exkl. dryck Hotell Wettern
1 st 3-rätters middag exkl. dryck Söderköpings Brunn
4 st Frukostbuffé
1 st Inträde till Göta kanalmuseét i Sjötorp
1 st Båttur med M/S Kung Sverker, Motala-Borensberg
1 st Båttur över sjön Asplången, Kostnad 100 kr./pers. betalas vid överfarten
1 st Transport Karlsborg – Motala
1 st 7-växlad cykel inkl. cykelkorg (från 13 år) Töreboda-Karlsborg
1 st 3-växlad cykel inkl. cykelkorg (från 13 år). (Borensberg – Söderköping)
Medtag egen hjälm för bästa komfort och säkerhet samt av hygieniska skäl
1 st Kylväska/ 2 pers. (för att packa med egen proviant på vägen)
1 st Karta
1 st Färdbeskrivning
Cykelservice gäller hyrda cyklar
--------------------------------------------------
Priser:
Vuxen: 15.100Sek.
Barn 8-12 år: 10.500 Sek.
--------------------------------------------------
OBS: Båten över sjön Asplången går: 7 maj - 15 september Lördag & Söndagar,
27 juni - 14 augusti Dagligen