Jul på Löfstad
Jul på Löfstad
Jul på Löfstad
2 dec - 10 dec

Jul på Löfstad

Lösfstad slott, ett av Östergötlands praktfulla slott som nu öppnar dörrarna för julmarknad utomhus och visning av den juldekorerade paradvåningen.

Beskrivning

Julmarknaden

För att riktigt komma i julstämning så har vi på slottsområdet ca 30 utställare som säljer sina varor. Vi har inriktat marknaden på lokala producenter med hantverksinriktning, från must till trasmattor.


Blir ni sugna på något att äta så kommer vår populära utomhusgrill att vara igång och julfika serveras i Gästabudssalen. Slottsbutiken kommer att vara öppen under hela julmarknaden. Glöm inte bort att provsmaka Löfstad pepparkakor i köksvåningen, gräddade i slottets vedeldade ugn.


Visning av slottet

Inne i slottet på paradvåningen är kristallkronorna tända och i silverljusstakarna brinner ljusen. Där finns våra guider, klädda i historiska dräkter redo att berätta allt om Löfstad, om hur julen firades på slottet, om Emilie Piper och Axel von Fersen och mycket mer. Här hörs också sång och musik som hör julen till.


Alla barn som kommer upp till paradvåningen får en liten godispåse, precis som barnen fick på julen under Fröken Emilie Pipers tid.


Historien bakom Löfstad

På Löfstad slott födes 1857 fröken Emilie Piper som från barnsben fostrades till att bli en duktig äkta maka till lämplig högadlig herre. Men ödet, eller kanske Emilie själv, ville annat och hon gifte sig aldrig. Istället blev det egna hemmet, ett av Östergötlands mest praktfulla slott, hennes stora passion och livsuppgift. Med ett påtagligt intresse för inredning, ett exceptionellt öga för detaljer och viljan att både förnya och bevara, skapade Emilie en fantastiskt slottsinredning som finns bevarad än idag. Innan Emilie dog 1926 skänkte hon inventarierna till Östergötlands Museum med tydliga instruktioner att bevara alltsammans precis som det var. Och så blev det verkligen. Känslan är att Emilie bara gått ut en stund för att när som helst komma tillbaka.


Möblerna, tavlorna, kaffekopparna, textilierna - varje föremål finns på sin plats precis som de gjort sedan 1926. På den lilla almanackan i sovrummet, sitter fortfarande lappen med den 19 december kvar. Det datum som Emilie lades i jorden för den sista vilan. På väggen i den pampiga salongen hänger porträtt av alla de mäktiga män och kvinnor som ägt slottet genom århundradena. På sängen ligger ett sidentäcke som har tillhört Axel von Fersens förmodade älskarinna, den franska drottningen Marie Antoinette. Varje föremål har en historia att berätta och tillsammans ger de en oslagbar bild av ett fascinerande slottsliv för snart hundra år sedan.


Intill Löfstad slott finns två flyglar som inrymmer ett genuint värdshus och ett stall med butiken Slottsboden. Hästarnas namnskyltar hänger fortfarande kvar. Framför slottet breder en imponerande borggård ut sig och utanför den finns en av Sveriges bäst bevarade engelska parker, anlagd av Sophie von Fersen under 1800-talets början. En lång natur- och kulturstig ringlar sig genom slottets ägor, ett perfekt promenadstråk i en vacker miljö. Där kan du lära dig mer om statarlivet, fascinerande levnadsöden och den gamla järnvägen. Ägarinnan Emilie Piper kunde uppfattas som något stram, men visste att det ingick i hennes roll att ta hand om de utsatta. Hon gick då och då runt bland husen på ägorna och var aldrig sen att sticka till en bit bröd till luffarna som kom förbi med jämna mellanrum.


Löfstad Slott drivs av Östergötlands Museum som också äger alla inventarier. Byggnaderna och godset ägs och förvaltas av Riddarhuset. Precis som Emilie Piper ville ha det.

 • Telefonnummer (Bokning)
  011-33 50 67
 • Gatuadress
  Löfstad Slott
 • Postnummer
  60597
 • Postadress
  Norrköping
 • Tillfällen
  lördag 2 december
  söndag 3 december
  måndag 4 december
 • tisdag 5 december
  onsdag 6 december
  torsdag 7 december
  fredag 8 december
  lördag 9 december
  söndag 10 december

Boka Jul på Löfstad