Göta kanal på cykel, Norrqvarn Hotell & Konferens
Göta kanal på cykel, Norrqvarn Hotell & Konferens
Göta kanal på cykel, Norrqvarn Hotell & Konferens

Göta kanal på cykel, Norrqvarn Hotell & Konferens

Göta kanal är ett av Sveriges mest besökta och uppskattade besöksmål. I sin helhet sträcker sig Göta kanal 191 kilometer från Sjötorp vid Vänern, nordost om Mariestad, till Mem vid Östersjön, strax öster om Söderköping. I Västergötland sträcker sig kanalen mellan Vänern och Vättern med början i Sjötorp och avslutning i Karlsborg.

Det här är det perfekta paketet för dig som vill uppleva Göta kanals vackra historiska miljö, äta gott, bo bra – och samtidigt få motion. Du cyklar i två dagar och tillbringar natten på Norrqvarn Hotell och Konferens. Turen är lättcyklad och bilfri, så den passar hela familjen.

Beskrivning

Göta kanal på cykel

På denna härliga tur cyklar du längs med Göta kanal. Under turen passerar du flera av kanalens 58 slussar och njuter av världens längsta trädallé med cirka 16 000 planterade träd.

Första etappen går från Norrkvarn till Sjötorp där Göta kanal mynnar ut i Vänern. Här finns flera kaféer och restauranger där du kan stilla hungern. Sedan cyklar du vidare till det lilla mysiga samhället Lyrestad med gästhamn, museum och fik.

När du kommer tillbaka till Norrkvarn kan du passa på att gå den 500 meter långa Kulturstigen där du bland annat kan se var kanalbyggaren Baltzar von Platen hade sitt kontor och sjukhus. Här finns också en liten utställning om Norrkvarns betydelse i bygget.

Historisk hotellmiljö

Norrqvarn Hotell och Konferens ligger vackert i en renoverad spannmålskvarn från 1929. I restaurangen används lokala råvaror och här finns ett stort skafferi att plocka från – sjöarna, kusten, skogen och gårdarna.

Efter en god middag, en skön natts sömn och god frukost går färden vidare. Under turens andra dag kan du passa på att besöka Hajstorp och utställningen om livet för 100 år sedan. Vid Jonsboda korsar du kanalen för att kunna följa den gamla dragvägen och vid Vassbacken finns ett museum och kafé.

Cykla vidare genom bland annat Töreboda tills du kommer till den handmanövrerade slussen i Tåtorp från 1814. Sedan är det dags att vända tillbaka mot Norrkvarn. På vägen längs kanalen finns det badbryggor där du kan stanna till och njuta av ett dopp.