Båttur med M/S Göta Lejon från Söderköping

Båttur med M/S Göta Lejon från Söderköping

Vi avreser med kryssningsfartyget M/S Göta Lejon från Östergötlands gamla handelsstad Söderköping. Välj mellan enkelresa eller tur och retur. Läs mer nedan eller på varje produkt.

Beskrivning

Söderköping - Norsholm: Vi avreser med kryssningsfartyget M/S Göta Lejon från Östergötlands gamla handelsstad Söderköping. Efter Söderköpings bro passerar vi Söderköpings gamla skeppsdocka innan vi kommer fram till vår nästa sluss som heter Duvkullen. Här passerar vi även Mariehofs slottsbyggnad från 1300-talet. I dess mörka källarvalv satt en gång ryska krigsfångar som var med och grävde Göta Kanal. 


Vi slussar igenom Karlsborgs långa slusstrappa som höjer oss 20 meter över havet. Vidare slussar vi igenom den mest besvärligaste passagen på Göta Kanal. Slussen heter Klämman och har fått sitt namn av att kanalen ligger inklämd mellan de höga kullarna på bägge sidor. Vi passerar Västra Husby kyrka som byggdes på 1100-talet och helgades åt Sankt Olof som var en Norsk kung som kom hit på 1100-talet för att kristna den hedniska befolkningen som då bodde här.


Vi passerar bron Snövelstorp. Det var här som vår dåvarande konung Karl den 14:e Johans fartyg Esplendian lade till för att släppa av kungen som tröttnat på den sakta farten på Göta Kanal. Han fortsatte sin resa till häst ner till Mem för att inviga Göta Kanal som inträffade den 26 september 1832.


Vi kryssar ut på sjön Asplången, runt sjön ligger tre stora gårdar, Luddingsbo, Minsjö och Hulta gård. Gården Hulta har gett namn till nästa sluss vi kommer till. Vi slussar genom Bråttom. Namnet kommer av att ett fartyg en gång haft för bråttom och inte kunnat stoppa utan ränt rakt in i slussportarna.


Vi närmare oss vår destination Norsholm som är en gammal järnvägsknut. Här i Norsholm ligger även en av Östergötlands största gårdar Norsholms Gård.


Söderköping - Arkösund: Göta-Kanal kryssning från Söderköping till Arkösund samt besök på Capella Ecumenica med M/S Göta Lejon


Med M/S Göta Lejon får Ni uppleva två världsattraktioner under samma dag. Göta Kanal och den Svenska skärgården.


Färden går genom Göta Kanal, detta storslagna byggnadsverk som började anläggas 1810 och stog klart 1832.


Vi passerar Tegelbrukets sluss vidare mot slussen i Mem där Göta Kanal invigdes 1832 av våran dåvarande Konung Karl XIV Johan, drottning Desideria samt kronprinsparet Oscar och Josefina.


Resan tar oss vidare ut i Slätbaken som är en lång Östersjövik vars stränder är kantade av slott och herresäten. Det äldsta slottet från 1400-talet är Stegeborgs slottsruin som vi passerar på nära håll. Strandhugg gör vi på den vackra skärgårdsön Västra Gärdsholmen och Capella Ecumenica, - Hilding Bielkhammars livsverk. Efter ca 4 timmar kommer vi till det gamla fiskeläget Arkösund.


Avgångar Söderköping - Norsholm:

Avgång från Söderköping kl: 10.00 med ankomst till Norsholm kl: 14.00

Avgång från Norsholm kl: 14.30 med ankomst till Söderköping kl: 18.30


Avgångar Söderköping - Arkösund:

Avgång från Söderköping kl: 10.00 med ankomst till Arkösund kl: 14.00

Avgång från Arkösund kl: 14.30 med ankomst till Söderköping kl: 18.30


Övriga upplysningar

Fullständig bar, cafeteria och restaurang.

Mat kan såklart köpas på båten. Större meny finns ombord med massa förätter, varmrätter, vegetariskt, desserter, smörgåsar, bakverk. även varmkorvsbar/glass på soldäck, fullständiga rättigheter. Det finns även laktos och glutenfria alternativ. 


Bokning för personer som sitter i rullstol ska göras direkt till leverantören. Det går inte att stiga av eller på i Arkösund med rullstol. Går ej att boka plats för permobil.

Alla resor måste förbokas.


Tryck "Läs mer" vid respektive produkt.

Boka Båttur med M/S Göta Lejon från Söderköping