Göta kanal - En vacker historia

Man kan säga att idén till kanalen föddes ur ilska, där en av de främsta anledningarna var att slippa danskarnas höga tullavgifter. Efter många år av olika utredningar och kanalförslag var det Baltzar von Platen som till slut lyckades förverkliga drömmen om en vattenväg tvärs över Sverige.

 

Bygget av Göta kanal startade år 1810 och var färdigt 1832, och det är ett av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Göta kanal sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken och är 190 km lång med 58 slussar. Av sträckan är 87 km grävd, för hand, av cirka 58 000 svenska soldater. 

 

Det är en lång och vacker historia, full av själ och hjärta. Och här kan du läsa en del av den. 

Kanalbygget

Från en storslagen idé och 300 år av planer, till Årtusendets svenska byggnadsverk.

Männen bakom projektet

Det var ett stort antal människor som deltog i kanalbygget, och bidrog till att visionen blev verklighet. Några av männen utmärkte sig särskilt och har fått sina namn inristade i historien. Här presenterar vi dem närmare. 

Livet längs kanalen

Själva kanalbygget var magnifikt och tog 20 år att genomföra. Men det finns minst lika mycket historia att berätta om det som hände sedan, om livet längs kanalen och alla de som levt och verkat här. 

Besök de historiska platserna

Hela Göta kanal är som en enda lång historieberättelse. Det finns dock några platser som varit extra viktiga genom historien. Här har vi valt ett par av dem att berätta lite mer om. Vi ger även förslag på platser att besöka, om du vill ge dig ut på en roadtrip genom historiens vingslag. 

Lär dig mer

Längs Göta kanal finns ett flertal utställningar som berättar om olika delar av dess spännande historia. Besök dem gärna om du är sugen på att lära dig mer! När du väl är på plats vid kanalen, finns även ett hundratal skyltar med historisk information uppsatta för att berätta om intressanta händelser och platser. För dig som verkligen vill djupdyka i historien rekommenderar vi även ett besök på Landsarkivet i Vadstena där hela Göta kanal-arkivet på över 200 hyllmeter förvaras. 

Lite kuriosa

Här har vi samlat fakta som kan vara rolig att känna till för dig som är intresserad av Göta kanals hela historia. Du kan även läsa några av de vanligaste frågorna vi får, och svaren på dem.