Mat & fika under jubileumsåret 2022

Göta kanal ringlar sig genom ett bördigt landskap, en jordbruksbygd där det mesta ur Sveriges livsmedelsproduktion finns representerad, både i liten och i stor skala. Ett år som detta, när vi firar 200 år, hoppas vi att du som besökare får möjlighet att njuta av som mycket som möjligt ur Göta kanals skafferi. Du kommer upptäcka att den lokala matkulturen bjuder på varierande smakupplevelser beroende på var du slår dig till bords.

 

I Sjötorp med Vänern som fond, bjuds på både löjrom och nyfångad fisk. I charmiga Borensberg förädlas nyfångade kräftor och lokalt odlad potatis till läckra anrättningar, och i Söderköping samsas all världens kök i gästhamnen. Göta kanal är helt enkelt 19 mil av lokal matkultur!

 

 

Jubileumsmat

Vad vore ett tvåhundraårsfirande utan riktigt bra mat? Med lokala råvaror som bas och den makalösa historien som krydda komponerar och tillagar krögarna längs Göta kanal kulinariska upplevelser värda att minnas. I Sjötorp bjuder Perssons i backen på klassiska fish n chips, som fiskas av pappa Persson som är yrkesfiskare. Vid Norrkvarn finns ett av de bord som Visit Sweden placerat ut på Sveriges vackraste middagsplatser. Bokar du det, får du och ditt sällskap med er en råvarukorg och ett primuskök där ni själva tillagar den specialkomponerade menyn. I Borensberg hittar du klassiska Göta hotell, som bjuder in till middag i en miljö från en svunnen tid. Och detta är bara några av alla upplevelser som väntar längs Göta kanal. 

 

Fika för alla

Våfflor och glass är, och har alltid varit, viktiga godsaker utmed hela kanalen. I år kommer flera av glass- och våffelcaféerna längs Göta kanal att komponera och servera dessa frasiga lockelser i en speciell jubileumsanda. Helgen 9-10 juli firar vi dessutom kanaldagar i Berg och i Sjötorp med födelsedagskalas och Sveriges längsta fika med kanalbullar och andra godsaker. 

 

Inte bara mat

Det är inte bara maten som är lokal. Vreta Kloster bryggeri lanserar två jubileumsöl att avnjuta stekheta sommardagar längs kanalen. Bekanta er gärna med ”Telfords ljusa ale” och ”Von Platens veteöl”, uppkallade efter männen som bakom kanalen, Baltzar von Platen och ingenjören Thomas Telford. Ölen finns tillgänglig att köpa på restauranger och krogar längs kanalen, och den som är extra intresserad bokar förstås en ölprovning hos bryggeriet eller besöker deras taproom.

 

Som du ser finns det goda möjligheter att skapa nya smakrika minnen utmed Sveriges blå band i år!

 

Jubileumsmat & dryck längs Göta kanal