Vad är det vi firar?

I år är det 200 år sedan Göta kanal öppnades för trafik på västra linjen, och 190 år sedan hela Göta kanal stod klar och kunde invigas. 20 års hårt arbete var därmed till ända och båtarna kunde börja segla tvärs över Sverige istället för runt. Vi vill såklart uppmärksamma detta genom att fira längs hela våra 19 mil - från Sjötorp i väst till Mem i öst. 

 

Välkommen att fira med oss!

Ännu fler evenemang hittar du i vår evenemangskalender. 

Boka ett paket och upplev jubileumet på plats!

Vårt lands främsta byggnadsminnesmärke

"Göta kanal, ”Sveriges blå band”, är inte bara vårt lands främsta byggnadsminnesmärke. Det utgör också en central del av det svenska kulturarvet, allmänbildningen och identiteten. För en svensk är det lika självklart att känna till Göta kanal som att ha hört talas om Kebnekaise, Östersjön och Stockholm. Det är ingen överdrift att säga att kanalen tillhör de element som sammantaget definierar oss som svenskar. Själv har jag rest på Göta kanal flera gånger, inte minst som ciceron för kulturresenärer, och jag tröttnar aldrig på att återkomma. Att färdas i en av kanalbåtarna är som att göra en djupdykning in i 1800-talets landskap och uppleva ett Sverige som ligger både mentalt och rumsligt fjärran från motorvägar och moderna tätorter. Samtidigt är Göta kanal, paradoxalt nog, ett monument över just det moderna Sveriges tillkomst. Kanalgrävandet utgör en portalhändelse i berättelsen om hur det gamla bondelandet tog de första stora kliven på vägen mot att bli en industrination."

 

Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet

Göta kanal 200 år

Göta kanal är idag ett av Sveriges största upplevelseområden. Här visar vi ett axplock av allt som finns att göra under jubileumsåret.