Västergötland med barn

Att ta med familjen på road trip längs Göta kanal i Västergötland kan bli årets bästa äventyr. Det finns massor att upptäcka för både stora och små. Se båtarna som lyfts och sänks av vattnet i slussarna, åk med Sveriges minsta färja, bo i en svamp eller prova att slussa själv i Barnens Minikanal. Och glöm inte att stanna ofta, för att vila benen och äta glass eller något annat gott! 

SJÖTORP

Förslagsvis börjar ni dagen i Sjötorp med att titta på slussningen i Göta kanals första slussar sett från Vänern. Här finns många slussar att beskåda! Ta en sväng in på Kanalmuseet och passa på att köpa glass på Café Baltzar.

 

NORRKVARN

Mitt emellan Sjötorp och Hajstorp ligger Norrkvarns slussområde. Här kommer barnen ha kul! De kan leka i båten Vigdis och i  Barnens minikanal. Och har ni möjlighet är det här ni ska övernatta – i en svamp! Svamparna är gjorda i trä, betong och plywood. Många roliga och spännande detaljer gör det här stoppet till en oförglömlig upplevelse för både små och stora, och sängar finns både i foten och i hatten. På kvällen äter ni en god middag på Norrqvarns Hotell.

Efter en natt i svampen kan ni hyra cyklar på hotellet och beger er mot Töreboda läns den bilfria dragvägen.

 

HAJSTORP

Endast 5 kilometer från centrala Töreboda ligger idyllen Hajstorp. Att ta en fika eller lättare lunch vid Göta kanals glittrande vatten är något av det somrigaste som finns. Inne bland de lummiga träden, i en gul före detta brovaktarstuga ligger numer Hajstorps Slusscafé & Vandrarhem. Här sprider sig doften av kaffe och nybakat fikabröd ända ut till uteserveringen, där gästerna sitter under stora parasoll och småpratar i solskenet. Ta ett bad innan ni fortsätter vidare.

 

TÖREBODA

Töreboda finns, förutom caféer och kanalliv, Sveriges minsta reguljära färja Lina som trafikerar Göta kanal på tvären. Den korta färden tar bara 20-25 sekunder. Färjan dras för hand över kanalen, och du kan själv få prova på att dra dig över. I Töreboda finns även Töreboda Camping & bad, med Göta kanals enda poolområde. Ät en god lunch eller tidig middag på Restaurang Krubb innan ni cyklar de 10 kilometrarna tillbaka till Norrkvarn.

 

KARLSBORG

I sommaridyllen Karlsborg får ni uppleva krutrök, underjordiska gångar och mullrande golv... På Karlsborgs Fästning kan ni följa med på spännande guideturer, både för stora och små. Inom murarna på den mäktiga fästningen från 1800-talet har ett eget litet samhälle vuxit upp - njut av god mat och fika, spännande museum och historiens vingslag.