Västergötland med barn

Sjötorp

Ni börjar dagen i Sjötorp med att titta på slussning. Här finns många slussar att beskåda! Ta en sväng in på Kanalmuseet och passa på att köpa glass på Café Baltzar.

 

Hajstorp

 Bara 5 kilometer från central Töreboda ligger idyllen Hajstorp. Att ta en fika eller lättare lunch invid Göta kanals glittrande vatten är något av det somrigaste som finns. Inne bland de lummiga träden ligger den, en gul före detta brovaktarstuga som numera inrymmer Hajstorp Slusscafé & Vandrarhem. Här sprider sig doften av kaffe och nybakat fikabröd ända ut till uteserveringen, där gästerna sitter under stora parasoll och småpratar i solskenet. Ta ett bad innan ni fortsätter vidare.

 

Norrkvarn

Mitt emellan Sjötorp och Hajstorp ligger Norrkvarns slussområde.

Här kommer barnen ha kul! De kan leka i båten Vigdis och minikanalen. Det är även här ni ska övernatta – i en svamp!  Svamparna är gjorda i trä, betong och plywood. Många roliga och spännande detaljer som gör det här till en oförglömlig upplevelse för både små och stora. Sängar finns både i foten och i hatten. På kvällen äter ni en god middag på Norrqvarns Hotell.

Efter en natt i svampen hyr ni cyklar på hotellet och beger er mot Töreboda läns den bilfria dragvägen.

 

Töreboda

Töreboda finns, förutom caféer och kanalliv, Sveriges minsta reguljära färja Lina som trafikerar Göta kanal på tvären. Den korta färden tar bara 20-25 sekunder. Färjan dras för hand över kanalen, du kan själv prova på att dra dig över. Ät en god lunch på Restaurang Krubb innan ni cyklar de 10 kilometrarna tillbaka till Norrkvarn.

 

Karlsborg

I sommaridyllen Karslborg får du uppleva krutrök, underjordiska gångar och mullrande golv... På Karlsborgs Fästning kan du uppleva spännande guideturer, både för stora och små. Inom murarna på den mäktiga fästningen från 1800-talet har nästan ett litet samhälle vuxit upp - njut av god mat och fika, spännande museum och historiens vingslag.