Känn historiens vingslag

För dig som vill känna historiens vingslag finns många platser att besöka längs Göta kanal och i dess närhet. Nedan har vi listat ett urval, och du väljer själv om du gör en dagstur till ett par av dem eller gör en längre roadtrip för att hinna med dem alla. 

Sjötorp

I det gamla röda hamnmagasinet i Sjötorp finns ett Kanal-och sjöfartsmuseum. Här kan du ta del av Göta kanals historia och den spännande historia som minner om gångna tiders sjöfart på Göta kanal, Vänern och Vättern.

 

Forsvik

I Forsvik finns kanalens äldsta sluss från 1813. Här finns även Forsviks bruk som visar 600 år av svensk industrihistoria

 

Karlsborg

I sommaridyllen Karlsborg får du uppleva krutrök, underjordiska gångar och mullrande golv... På Karlsborgs Fästning kan du uppleva spännande guideturer, både för stora och små. Inom murarna på den mäktiga fästningen från 1800-talet har nästan ett litet samhälle vuxit upp - njut av god mat och fika, spännande museum och historiens vingslag.

 

Motala

Sveriges största Motormuseum beläget vid Sveriges vackraste insjöhamn. Här finns en spännande samling fordon och annan teknik i tidsenliga miljöer. Här kan hela familjen uppleva en nostalgiresa utöver det vanliga.

I Motala finns också Göta kanalutställningen Från idé till verklighet.  Den ligger i en av de två paviljongerna intill kanalen i området Gamla Motala Verkstad, mellan Borenshults slussar och Motala gästhamn i Vättern.

I utställningen visas hur Baltzar von Platen tog den 300 år gamla idén om att bygga en vattenväg tvärs igenom Sverige och förverkligade den genom att bygga Göta kanal. Här får du möta de människor som gjorde det möjligt att bygga kanalen och den teknik de använde.

 

Bergs slussar

I vår utställning  ”En vacker historia” berättar vi mer om våra nästan 200 år av kanalhistoria och hur ingenjörernas utmaningar övervunnits längs vägen. Vi ger smakprov och inblick i hur kanalen upplevts och åldrats under åren, från födelsen fram till idag, och hur den förbereds för framtiden i det stora renoveringsprojektet Göta kanal 2.0. Strax utanför utställningslokalen finns även vår utomhusutställning där du kan gå runt och känna på 200 år gamla slussportar!

I Berg hittar du även Vreta klosterruin.

 

Löfstad slott 

En dag på Löfstad Slott erbjuder mycket. Häng med på en guidad slottsvisning, vandra runt i en av Sveriges bäst bevarade engelska parker, ta med picknickkorgen och följ vår natur- och kulturstig, ät en bit mat på vårt vackra värdshus eller botanisera i den fantastiska handelsträdgården

 

Ljungs slott

Möt 1700-talet på Ljungs Slott – fersenslott och gustaviansk pärla!
Slottet är vackert beläget mellan Ljungsbro och Borensberg. Här möts du av personal som i sina tidstrogna kläder vill ge dig en känsla av det förflutna. Kom och ta del av slottets och dess ägares spännande och tidvis dramatiska historia! 

 

Stegeborgs Slottsruin

Stegeborgs Slottsruin och örtagård  är naturskönt beläget och full av riddarromantik. Slottsruinen ligger  på en liten ö i Slätbaken nära inloppet till Göta Kanal. Stegeborg var under medeltiden ett av Sveriges viktigaste fästen och kungligt slott fram till 1600-talet. Dåtidens mäktigaste släkter möttes i blodiga strider eller hårda förhandlingar vid borgen.

 

Vadstena

Vadstena är en fantastisk plats mitt emellan Stockholm och Göteborg. I innerstaden hittar du kullerstensgränder, medeltida miljöer, Vadstena slott och heliga Birgittas klosterområde.